Geen Windows op Bootcamp voor ARM-Macs

Arm macbook

De aangekondigde overstap van Apple naar de ARM-architectuur voor zijn laptops brengt compatibiliteitsproblemen met zich mee. Het eerste zichtbare slachtoffer is Windows, dat niet meer zal werken via Bootcamp.

Een dual boot met Windows op ARM-Macs is voorlopig uitgesloten. Bootcamp ondersteunt het besturingssysteem niet en dat is niet verwonderlijk. Windows is immers x86-software, gebouwd voor processors van Intel en AMD. Apple geeft de nieuwe Macs binnenkort weliswaar een emulator mee met Roseta 2, maar die is enkel geschikt om x86-toepassingen binnen macOS te vertalen naar ARM. Bovendien brengt zoiets onvermijdelijke prestatiebeperkingen met zich mee, wat de technologie ongeschikt maakt voor een besturingssysteem.

ARM-windows

Er bestaat in theorie een oplossing. Microsoft bouwde intussen een versie van Windows voor ARM. Die kan je onder andere terugvinden op de Surface Pro X. ARM-Windows is echter enkel beschikbaar voor fabrikanten die ARM-Windowslaptops willen bouwen en is dus niet los verkrijgbaar zoals andere versies van Windows. Microsoft kan daar verandering in brengen tegen de lancering van de ARM-Macs, maar daarover werd tijdens WWDC in ieder geval met geen enkel woord over gerept.

Plan B is ook geen optie. Virtualisatietoepassingen binnen macOS zelf werken niet met Roseta 2, wat wil zeggen dat ontwikkelaars die toepassingen zelf opnieuw moeten bouwen met ondersteuning van x86-virtualisatie op ARM. Het is maar de vraag of die optie hoog op de prioriteitenlijst staat. Het aantal gebruikers dat getroffen wordt door het compatibiliteitsprobleem is immers niet zo groot.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home