’13-inch MacBook Pro wordt Apples eerste laptop met eigen ARM-chip’

MacBook Pro 13 inch

De 13-inch MacBook Pro wordt volgens analist Ming-Chi Kuo het eerste toestel met Apples eigen ARM-chip. Het toestel wordt in Q4 2020 verwacht. Een MacBook Air-versie met de ARM-chip zou ook in datzelfde kwartaal volgen, maar kan volgens de analist ook opschuiven naar Q1 2021.

Analist Ming-Chi Kuo staat heel dicht bij Apple en heeft het dikwijls bij het rechte eind. Zo wist hij in 2018 al dat Apple Intel-processors zou inruilen tegen eigen chips in 2020 en voorspelde hij een jaar later dat de fel geplaagde MacBook-toetsenborden zouden terugkeren naar het oude mechanisme.

Nu laat Kuo aan iMore weten dat het eerste toestel met Apples eigen ARM-chip de MacBook Pro wordt, meer specifiek het 13-inchmodel.  Het toestel wordt nog voor het einde van 2020 verwacht volgens de analist, iets wat Apple eerder al bevestigde op zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC20.

MacBook Pro

Door de MacBook Pro de primeur te geven, legt Apple de lat hoog voor zijn eigen ARM-chip. Wie een MacBook Pro in huis haalt vandaag, verwacht daarmee toch heel wat grafisch intensieve taken te kunnen doen zoals foto- of videobewerking. Hoe goed de chip zal presteren in die omstandigheden en hoeveel apps er bij de lancering native ondersteuning aanbieden voor Apples chip, valt nog af te wachten.

De 13-inch MacBook Pro krijgt potentieel ook de MacBook Air naast zich met een Apple-chip, maar Kuo laat weten dat een lancering in Q1 2021 ook mogelijk is. In Q2 of Q3 zouden de 14-inch en 16-inch MacBook Pro-modellen aan de beurt zijn.

Goedkopere Macs

Volgens Kuo moeten de nieuwste MacBooks met een Apple-chip aan boord goedkoper worden dan een Intel-variant. Hiermee rekening houdend verwacht de fabrikant om in 2021 tussen de 18 en 20 miljoen Macs te verkopen, gevoelig meer dan de 14,5 tot 15,5 miljoen units in 2019.

Het spreekt voor zich dat we deze gegevens met een korrel zout moeten nemen tot Apple ze definitief bevestigt, maar het lijkt ons een logische evolutie dat Apple direct met een statement naar buiten komt en naast de MacBook Air ook de MacBook Pro bij de lancering Apples eigen chip aan boord krijgt. Op bevestiging rond de nieuwe modellen zullen we vermoedelijk nog tot oktober moeten wachten.

Vandaag kunnen ontwikkelaars die hun code willen optimaliseren voor de ARM-chip een ontwikkelaarskit aanvragen bij Apple. In feite gaat het om een Mac mini-behuizing met een A12Z SoC, de chip die vandaag beschikbaar is en in de iPad Pro zit. De kit heeft verder 16 GB RAM aan boord, 512 GB SSD, de macOS Big Sur Developer beta en Xcode.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home