Eerste indruk HTC U12 Plus: voor de liefhebbers

HTC U12 Plus

HTC wil zich opnieuw positioneren als een innovatief bedrijf en de smartphone speelt een sleutelrol in die strategie. De nieuwe HTC U12 Plus die vandaag werd aangekondigd, is een belangrijke telefoon voor de fabrikant en wordt de focus van dit jaar. Wij konden al aan de slag gaan met het toestel voor een eerste indruk.

De HTC U12 Plus is niet geheel onverwacht een voortzetting van de U11 Plus, die pas eind vorig jaar werd onthuld. Aangezien we amper een half jaar verder zijn, is de nieuwe smartphone vooral een verfijning van zijn voorganger, zonder echt grote veranderingen.

Toch heeft HTC het niet nagelaten om enkele unieke elementen toe te voegen, sommige al wat subtieler dan andere. Zo heeft de HTC U12 Plus geen fysieke knoppen meer. De aan-uitknop en volumeknoppen zijn vervangen door drukgevoelige toetsen die je niet meer kan indrukken. Dat zou volgens HTC niet alleen tien keer duurzamer zijn dan mechanische knoppen, maar maakte het ook eenvoudiger om een water- en stofdichte (IP68) telefoon af te leveren. Door de haptische feedback voelde het bovendien nog altijd alsof we de knoppen echt indrukten.

Een kleine waarschuwing voor mensen met grote handen: de knoppen staan voor hen iets te laag. In onze eerste ervaring met het toestel merkten we dat we soms per ongeluk de verkeerde toets aanraakten en zo het scherm vergrendelden. Wellicht is dit iets dat na verloop van tijd wel went.

HTC U12 Plus

Edge Sense 2

De U12 Plus is een grote 6 inch smartphone, maar blijft handzaam dankzij de 18:9-schermverhouding die ondertussen de maatstaf wordt. HTC blijft wel weg van de ‘notch’ die eveneens op steeds meer high-end smartphones opduikt.

Edge Sense 2, dat voortbouwt op de knijpfunctionaliteit van de HTC U11, draagt verder bij aan het gebruiksgemak met één hand. Door te knijpen in de zijkant van het apparaat kan je allerlei taken uitvoeren, zoals het maken van een foto of openen van een app. Door links of rechts dubbel te tikken op de rand, verkleint het scherm naar één kant zodat de hele interface bereikbaar is met één hand. Dat werkt bijzonder aangenaam en is vergelijkbaar met de toestellen van Huawei, waar je over de navigatiebalk naar links of rechts veegt om de interface te verkleinen.

Prestaties

Onder de motorkap zit de Snapdragon 845 die we dit jaar in de meeste vlaggenschiptelefoons zien opduiken. De chip wordt bijgestaan door 6 GB RAM en HTC levert de smartphone met maximaal 128 GB opslaggeheugen.

Daarmee heeft de U12 Plus voldoende pk’s in huis voor de veeleisende gebruiker en is hij ook geschikt voor VR-toepassingen. De telefoon is compatibel met HTC’s mobiele VR-bril, de Vive Focus, die later dit jaar naar meer markten wordt uitgerold. Of België daarbij hoort, is evenwel nog niet duidelijk.

De batterij met een capaciteit van 3.500 mAh moet in principe voldoende zijn om de dag comfortabel door te komen. Een uitgebreide test zal dit moeten bevestigen. Draadloos opladen behoort helaas niet tot de mogelijkheden.

Vier camera’s

HTC voorziet de U12 Plus zowel vooraan als achteraan van een dubbel camerasysteem. Daarbij wordt de tweede camera in beide gevallen gebruikt voor ‘depth mapping’ om zo diepte in een beeld te brengen en een bokeh-effect te creëren. De techniek wordt ook gebruikt voor de gezichtsherkenning, die HTC naast een vingerafdruksensor aanbiedt voor biometrische beveiliging.

HTC U12 Plus

Daarnaast beschikken de hoofdcamera’s over 2x optische zoom en 10x digitale zoom. Een leuke toevoeging is Sonic Zoom, waarmee je in elke video kan inzoomen op een bepaald geluid of bepaalde stem. Dat wordt geholpen door de extra microfoon in de achterkant van het toestel, die gericht is op hetgeen je aan het filmen bent.

Dankzij de krachtigere processor kan de HTC U12 Plus net als de Google Pixel betere foto’s maken met behulp van software. Vlak voor je de sluiterknop indrukt, maakt de camera al verschillende foto’s die daarna op elkaar worden gelegd en door een algoritme gecombineerd tot het beste resultaat. De functie zit zowel in de camera voor- als achteraan.

Aan videozijde is er verder nog ondersteuning voor filmen in 4K aan 60 FPS en FHD aan 240 FPS, beide met optische beeldstabilisatie. Daarnaast behoort ook slow motion tot de mogelijkheden en kan je zelf kiezen welk deel van de video je vertraagt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S9, die weliswaar slow motion aan 960 fps aanbiedt.

Voor de liefhebbers

HTC beseft dat het aan een nichepubliek van technologiefanaten catert en is die liefhebbers ook bij de ontwikkeling van de HTC U12 Plus niet vergeten. Zo komt de telefoon in drie verschillende uitvoeringen: zwart, rood en een doorzichtig blauw. Bij die laatste zijn de componenten subtiel door de behuizing zichtbaar. Niet toevallig was dat bij zijn voorganger de best verkochte versie.

De smartphone beschikt over dualsim (hybride slot dat ook voor een geheugenkaart kan worden gebruikt) en draait uit de doos op Android 8.0 Oreo. HTC liet reeds weten dat het toestel ook zal kunnen rekenen op een update naar Android P, van zodra de nieuwe versie officieel beschikbaar is.

De HTC U12 Plus zal in België vanaf midden juni beschikbaar zijn en krijgt een adviesprijs van 799 euro. HTC levert een set oortjes met actieve geluidsonderdrukking mee in de doos. Die werken via USB-C: HTC biedt niet langer een audiojack op zijn smartphones, maar voorziet wel een 3,5 mm-naar-USB-C-kabeltje.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home