Eerste AMD Ryzen 6000 H-chips verschijnen in laptops

Na de aankondiging is het tijd voor de lancering. De eerste laptops met mobiele AMD Ryzen 6000-processors zijn op weg naar een winkelrek bij jou in de buurt.

Tijdens CES kondigde AMD zijn nieuwste laptopprocessors aan. In totaal introduceerde de CPU-specialist 28 nieuwe chips, gaande van krachtige HX-processors tot zuinige U-chips. De processors uit het H-gamma verschijnen het eerst in het wild. Die chips hebben een TDP tussen de 35 watt en 45 watt, en zijn vooral gericht op krachtige toestellen zoals gaminglaptops of workstations.

AMD maakt een onderscheid tussen de aankondiging op 5 januari en de lancering nu, al valt er in de praktijk weinig nieuws te rapen. De belangrijkste details verklapte het bedrijf in januari al. De chips komen met (LP)DDR5- ondersteuning, PCIe4, USB 4, Wifi 6E, zijn gebakken op 6 nm en maken gebruik van de Zen 3+-architectuur. In ons eerder stuk kan je de details erop nalezen.

Grafische kracht

AMD pakt uit met extra benchmarkdata en details. Zo ontdekken we dat de RDNA2-grapghics die ingebouwd zijn in de chips tot 81 procent meer rekenkracht moeten bieden dan vorige implementaties. De processors zouden over de hele lijn beter presteren dan equivalenten van Intel. Zo is de Ryzen 7 6800U volgens AMD 24 procent sneller dan de Intel Core i7-11857G. Vergelijkingen met nieuwe chips uit de twaalfde generatie ontbreken nog.

lees ook

AMD lanceert Ryzen 6000 voor laptops: meer prestaties, raytracing en beter batterijleven

De eerste laptops met de nieuwe processors van AMD aan boord verschijnen deze maand nog. De focus lijkt initieel op gaminglaptops te liggen, al vermoeden we dat de chips ook vlot hun weg naar meer zakelijke toestellen zullen vinden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home