Dynabook stopt 12de generatie Intel Core in Portégé-laptops

Dynabook verfrist zijn line-up van premium laptops. De Dynabook Portégé-reeks krijgt nieuwe Intel Alder Lake-processors aan boord.

Dynabook gaat twee premium-toestellen updaten. De Dynabook Portégé X30-W en Dynabook Portégé X30L-K krijgen nieuw binnenwerk. De laptopfabrikant, die in de volksmond vermoedelijk nog wel even als Toshiba door het leven zal gaan, kiest voor de 12de generatie van Intel Core-chips. Die Alder Lake-processors kondigde Intel pas aan en vertegenwoordigen de modernste processors die de fabrikant vandaag in aanbieding heeft. De toestellen zijn met vPro beschikbaar.

Zowel de Portégé X30W-K is als de X30L-K zijn 13,3 inch-laptop die minder dan 1 kg wegen. De X30L-K is een traditionele clamshell terwijl de X30-W een omklapbaar aanraakscherm heeft. Ondanks het compacte chassis kan je de premium toestellen configureren met maximaal een Core i7-processor met een TDP van 28 watt. Het is onduidelijk of Dynabook de chip zelf ook effectief op dat niveau zal instellen, dan wel een beetje kortwieken om de hittevorming in het chassis binnen de perken te houden.

De laptops komen allebei met maximaal 32 GB aan LPDDR5-geheugen en 1 TB aan PCIe 4.0 SSD-opslag. Dynabook claimt dat de X30W-K het 13 uur uithoudt op één batterijlading. De X30-L zou 11 uur halen. 40 procent bijladen duurt een halfuurtje.

Vernieuwd design

Dynabook sleutelde verder nog aan het chassis van de nieuwe toestellen. De computers krijgen een chassis uit een magnesiumlegering, wat we vaker zien aan de bovenkant van het mobiele laptopsegment. Het scherm moet aan drie zijden een dunne rand hebben. Helaas lijkt Dynabook er nog steeds op gebrand om de vingerafdruksensor optioneel in het touchpad te verwerken: we kunnen ons moeilijk een slechtere plek bedenken. Gelukkig kan je de laptops ook zonder configureren.

Verder vallen nog de MIL STD 810H-tests op. Uit ons eerder onderzoek bleek dat Dynabook zijn toestellen onder andere val- en schoktests laat ondergaan. Tot slot vermelden we dat de toestellen twee USB-C-poorten met Thunderbolt 4 ondersteuning krijgen, en Wifi 6E aanwezig is.

lees ook

Welke laptops mogen op de grond vallen: MIL-STD-tests uitgelegd

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home