Dell vernieuwt Latitude-laptops met nieuwe Intelprocessors

Dell stopt processors van de elfde generatie in zijn Latitude line-up. De vernieuwde reeks wordt aangevoerd door de Latitude 9420, die als laptop en als 2-in-1 beschikbaar is.

Tijdens het digitale equivalent van de jaarlijkse CES-conferentie vernieuwt Dell zijn line-up van zakelijke laptopmodellen. De Latitude 9420 krijgt de spotlight. Dat nieuwe premiumtoestel is beschikbaar als klassieke laptop of als 2-in-1-toestel met omklapbaar aanraakscherm. Een dergelijke vormfactor is niet nieuw, het binnenwerk is dat wel.

Dell kiest immers voor Intel-processors van de elfde generatie. Dat betekent dat 10 nm-chips van de fabrikant eindelijk de standaard worden. De toestellen zijn beschikbaar met maximaal een Intel Core i7-cpu met vPro. Die chip maakt gebruik van de nieuwe Xe-gebaseerde grafische component ontwikkeld door Intel. Zonder extra gpu krijg je zo grafische prestaties die een instap-grafische kaart evenaren. Dell claimt dat de nieuwe processors 66 procent meer pk’s naar de laptops brengen vergeleken met de vorige generaties.

lees ook

Intel lanceert 11e generatie cpu’s: grafisch geweld voor ultrabooks

De 14 inch-laptop is in zijn 2-in-1-variant voorzien van een 16:10-scherm met 2.560 x 1.600 pixels. Het klassieke clamshell-model is enkel met FHD-paneel beschikbaar. In beide gevallen komt het scherm met een maximale helderheid van 500 nits en een 100 procent Adobe sRGB-kleurdekking. PCIe NVMe-SSD’s zijn standaard en je kan tot en met 32 GB aan RAM configureren.

Ingebouwde AI

Dell gaat er prat op dat deze nieuwe laptop gebouwd is voor de huidige context. De focus van de marketingstrategie ligt daarom op de kwaliteit van de luidsprekers en de webcam. Met de coronapandemie nog volop aan de gang en thuiswerk als de norm, wil Dell benadrukken dat de nieuwe Latitude ideaal is voor videovergaderingen.

Een AI-tool moet verder applicaties optimaliseren en multitasken verbeteren, en vragen we ons af welke rol AI daar precies kan betekenen in een correct geconfigureerd systeem met een goed werkend besturingssysteem. De ‘slimme’ software zou verder weten wanneer je klaar bent met werken en je laptop automatisch op slot doen wanneer je wegstapt.

Vreemd webcamklepje

De zogenaamde SafeShutter krijgt verder de nodige aandacht. Dat is een elektromagnetische sluiting voor de webcam die de camera automatisch afdekt of blootgeeft al naargelang de context. Dat lijkt op het eerste zicht handig, al schiet het in onze ogen zijn doel uiteindelijk voorbij. Het idee achter een analoge schakelaar voor de webcam is dat hackers daar geen controle over hebben.

Door automatisering aan het afdekklepje te koppelen, valt dat analoge aspect weg en is er geen grote meerwaarde meer. Als je Dell vertrouwt om de SafeShutter veilig genoeg te maken, waarom vertrouw je het bedrijf dan niet om de webcam gewoon uit te schakelen zonder klepje?

7000 en 5000

Ook de Latitude 7000-reeks en de 5000-reeks krijgen een upgrade. De 7000-reeks komt met een 13,3 inch-scherm en een maximale resolutie van 1.920 x 1.080 pixels, zowel in een 2-in-1-configuratie als in een klassieke laptopvorm. De toestellen komen met maximaal 32 GB aan RAM en zijn ook configureerbaar met Intel-processors van de elfde generatie. Een Core i7 quadcore is de krachtigste chip waaruit je kan kiezen. Ook de 5000-reeks is in twee versies beschikbaar na een grondige redesign. De specificaties van de hardware onder de motorkap zijn verder gelijkaardig aan die van de 700-reeks. Beschikbare poorten en het design moeten de reeksen onderscheiden.

Alle nieuwe laptops komen tot slot met snellaadfunctionaliteit. Op een uur moet de batterij voor voor 80 procent geladen zijn, op 20 minuten krijg je 35 procent bij.

Prijs en beschikbaarheid

De Dell Latitude 9420 rolt in de lente van dit jaar van de band met een startprijs van 1.949 dollar. De Dell Latitude 7520 en de 5420 komen vanaf 12 januari op de markt met prijskaartjes van respectievelijk 1.649 dollar en 1.049 dollar. Europese prijzen deelde Dell nog niet.


nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home