Dell verfrist high end laptops met nieuwe Intel-cpu’s

Dell geeft zijn meest premium laptops de nieuwste processors uit de Intel-stal. Zo verdienen de toestellen het ‘Evo’-label van de processorbouwer.

De XPS-reeks van Dell krijgt nieuwe ingewanden. De Dell XPS 12, XPS 13 2-in-1 en XPS 13 Developer Edition komen binnenkort met Tiger Lake-chips van Intels elfde processorgeneratie aan de binnenkant. Tiger Lake is Intels eerste écht breed beschikbare 10 nm-line-up en staat in theorie op het niveau van de 7 nm-cpu’s van AMD. Naast de cpu krijgt ook het geheugen een upgrade naar een snellere variant van LPDDR4x. De toestellen komen met tot maximaal 32 GB aan RAM.

De interessantste vernieuwing die Tiger Lake met zich mee brengt, zit evenwel in de grafische component. De ingebouwde graphics zijn voortaan gebaseerd op de nieuwe Xe-architectuur en die speelt in een totaal andere klasse dan de Intel HD-graphics van weleer. Uit benchmarks blijkt dat een laptop met Xe-graphics populaire spellen kan bolwerken op 1080p-resolutie met een framerate die consistent boven de 30 fps zit. Op papier kan je dus een beetje gamen op de nieuwe ultrabooks zonder dat daar een discrete gpu voor nodig is. In welke mate dat echt lukt in het compacte en thermisch uitdagende chassis van de XPS-reeks, wordt afwachten.

Evo

Dankzij de inclusie van de Tiger Lake-chips krijgen de XPS 13-laptops de ‘Evo’-badge van Intel mee. Evo is de marketingvriendelijke opvolger van Project Athena, wat op zijn beurt de moderne incarnatie van het Ultrabook-label is. Laptops met Evo-badge voldoen aan een aantal high end-specificaties. Denk daarbij aan een gegarandeerde autonomie van negen uur onder realistische omstandigheden en een opstarttijd uit slaapstand van minder dan één seconde.

De laptops komen in de komende weken beschikbaar. Een Belgische adviesprijs kennen we nog niet, al zal die vermoedelijk in lijn liggen met vorige edities. Denk daarbij aan een instapprijs van 1.129 euro voor een standaardversie van de gewone XPS 13.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home