Dell stopt nieuwe Intel-chips in XPS 13 Plus

Dell verfrist zijn XPS 13 Plus. De laptop krijgt nieuwe Intel Core-processors aan boord, maar blijft er langs buiten heel herkenbaar uitzien.

Dell vernieuwt de XPS 13 Plus. Het mooie exterieur blijft hetzelfde, maar de fabrikant neemt het binnenwerk onder handen. Dat is goed nieuws: uit onze review van de eerste versie van de XPS 13 Plus vorig jaar bleek dat er een en ander mankeerde onder de motorkap, met frustraties tot gevolg. Dell hoopt dat nu te verhelpen door Intel Core-processors van de dertiende generatie in het toestel te stoppen.

De fabrikant kiest specifiek voor de Intel Core i7-1360P: de rechtstreekse opvolger van de Core i7-1260P. Die chip is van dezelfde Intel 7-band gerold, heeft evenveel kernen (twaalf, waarvan vier P-kernen en acht E-kernen), maar is iets hoger geklokt (5 GHz turbo, tegenover 4,7 GHz turbo). P-chips zijn iets minder zuinig dan U-chips en hebben dus een hoger TDP. Het minimum ligt zowel bij de Raptor Lake-processor als bij de Alder Lake-chip op 20 watt.

Ezel of niet?

Dat brengt vraagtekens met zich mee. De slanke Dell XPS 13 Plus was een serieuze schreeuwer, met een koeling die het kantoor bij momenten domineerde. De koeling was eigenlijk niet adequaat om de P-chip in het chassis op een comfortabele manier fris te houden. Dat Intel nu opnieuw voor een P-processor kiest, impliceert hopelijk dat ook de koeling onder handen werd genomen. Intel maakt niet voor niets 15 watt U-chips voor ultrabooks. We zijn benieuwd of Dell zich twee keer aan dezelfde steen zal stoten.

lees ook

Dell XPS 13 Plus (2022) review: schoonheid boven alles

Het verdere binnenwerk verrast niet. Je kan de laptop configureren met 16 GB of 32 GB RAM, SSD’s hebben een capaciteit van 512 GB of 1 TB en het scherm heeft een FHD of een 4K-resolutie. Het 4K-display maakt gebruik van oled-technologie. De laptops zijn per direct beschikbaar met een vanafprijs van 1.610,83 euro excl. btw.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home