Dell schaft alle OptiPlex-reeksen af

Dell maakt komaf met reeksen en typenummers binnen zijn OptiPlex-familie. Voortaan bestaat er alleen OptiPlex, en configureer je binnen dat gamma naar believen.

Is het een OptiPlex 3090? Of misschien een 7090 Ultra? Geen van allemaal, als het aan Dell ligt. De fabrikant kiest in de vernieuwing van zijn portfolio resoluut voor eenvoud. Gedaan met typenummers: voortaan bestaat er alleen nog Dell OptiPlex.

Dat betekent niet dat je minder keuze krijgt. Je kan nog steeds grote en kleine torens kiezen, AiO’s en micro-pc’s… In wezen blijft het gamma onveranderd, maar je hoeft voortaan geen rekening meet te houden met deze of gene typenummer, die dan weer wel of niet configureerbaar is met een CPU of GPU van een bepaald niveau.

Twee stappen

Volgens de nieuwe aanpak configureer je gewoon naar believen je formaat, vormfactor en ingewanden, binnen de mate van wat mogelijk is. Dell wijst op een tweestapsproces: kies de doos, en kies daarna de inhoud. Die inhoud krijgt trouwens wel een update: Dell omarmt met het nieuwe OptiPlex-gamma Intel-processors van de dertiende generatie.

Een kleine doos impliceert trouwens niet meteen een minderwaardige inhoud. Een Small Form Factor-OptiPlex kan je uitrusten met maximaal een Intel Core i9 en 128 GB aan DDR5-geheugen.

Dell wijst verder nog op extra mogelijkheden met de Micro-vormfactor wanneer de configuratie beperkt is tot 35 watt. In dat geval kan je via een Dell USB-C monitorhub meteen stroom, beeld en geluid aankoppelen, net zoals je dat bij een laptop zou doen. Waar de 35 watt beperking vandaan komt, is een beetje onduidelijk.

Nieuwe opties

Dell introduceert ook een nieuwe AiO met een 24 inch-scherm. Ook daar kan je een Core i9 kiezen, maar er is slechts ruimte voor 64 GB aan RAM.

Verder valt het op dat heel de OptiPlex-familie voortaan één en dezelfde BIOS meekrijgt, op de All-in-Ones na. Ook vPro tekent present. Dat moet beheer eenvoudiger maken voor IT-teams.

Functioneel zien we hier een logische evolutie van de OptiPlex-desktop-reeks, die voortaan de nieuwste beschikbare CPU’s omarmt. Praktisch zijn we heel grote fan van de eenvoud die Dell biedt. Gedaan met 3-reeks, 5-reeks of 7-reeks: configureer wat je wil, zonder gedoe. Hopelijk start Dell hier een trend die snel gevolgd wordt door concurrenten Lenovo en HP. HP Z4, Z6 of Z8? Who cares, configureer een ‘Z’, plak er een prijskaartje op, en geef iedereen wat hij of zij wil.

Prijs en beschikbaarheid

Dell laat nog weten dat alle nieuwe OptiPlex-configuraties per direct beschikbaar zijn. De startprijzen variëren al naargelang de vormfactor en worden gecommuniceerd in dollar. De AiO start aan 1.591 dollar, Micro-toestellen beginnen aan 1.090 dollar, de small form factor-desktops aan 1.115 dollar en de klassieke torens aan 1.215 dollar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home