Cortex-X3 veegt de vloer met Intel-laptopchips volgens Arm

Arm

Arm claimt dat zijn pas onthulde Cortex-X3-processor gericht op laptops beter presteert dan recente Core i7-processors van Intel.

Arm heeft met de Cortex-X3 een CPU-design voor laptopchips klaar dat Intel het vuur aan de schenen moet leggen. Apple toont met zijn eigen M1-chips al aan dat de ARM-architectuur perfect in staat is om x86-chips van Intel (of AMD) te evenaren of te overtreffen in laptops, maar op publiek beschikbare chips voor Windows-laptops met dezelfde capaciteiten was het nog wachten. De Cortex-X3 heeft nu de ambitie om ARM naar capabele Windowslaptops te brengen.

Volgens Arm presteert de X3 tot 34 procent beter dan de Intel Core i7 1260P. Dat is een moderne Alder Lake-processor van Intels bovenste middenklasse, die geschikt is om heel wat high end laptops aan te drijven.

Eigen benchmarks

De claims van Arm zijn wel afkomstig van benchmarks die het bedrijf zelf uitvoerde. Het gaat dan specifiek op de SPECRate2017_int_base-test, gericht op een single threaded-workload. Daarbij zou de X3 met 1 MB aan L2 cache en 16 MB aan L3 cache werken en geklokt zijn op 3,6 GHz. De test is zo een mooie indicatie, maar er is meer informatie nodig om zeker te zijn dat de Cortex-X3 effectief veel beter presteert tijdens dagelijks gebruik.

Arm zelf maakt geen chips, maar verkoopt licenties op chipdesigns. Hoe de Arm Cortex-X3 in het wild zal verschijnen, is dus afhankelijk van andere fabrikanten en de manier waarop zij het design implementeren. Dat kan immers in configuraties met een arbitrair aantal X3-kernen, al dan niet gecombineerd met zuinigere hulpkernen. Het is zo’n totaalpakket dat tegen Intel en AMD moet concurreren, beter moet presteren en idealiter ook zuiniger moet zijn.

Arm kondigt nog een niwue Cortex A715 en Cortex A510 aan. De A715 is een middenmoter en de A510 is een zuinig kerndesign. Een combinatie van die drie nieuwe designs op één CPU is een erg denkbeeldige piste voor een toekomstige Intel-uitdager.

Optimalisatie

We mogen niet vergeten dat weinig Windows-software geoptimaliseerd is voor ARM. Een krachtige ARM-laptopchip kan het animo daarvoor wel een boost geven. Idealiter is een ARM-chip voor laptops zo goed dat het toestel nog steeds een meerwaarde biedt boven x86 zelfs wanneer heel wat apps in een emulator moeten draaien.

Het nieuwe design toont aan dat Arm blijft inzetten op de pc-markt. De ARM-architectuur krijgt meer en meer momentum buiten smartphones. In serverland kondigden Inspur en HPE pas nog ARM-gebaseerde servers aan: een primeur voor beiden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home