Copilot-update zorgt voor problemen op Windows 10, maar dat is de schuld van Edge

windows 11 copilot

De introductie van Copilot op Windows 10 verloopt met horten en stoten. Microsoft geeft twee maanden later toe dat er problemen zijn met de update, al zijn die niet (helemaal) te wijten aan Copilot.

Microsoft bevestigt dat er problemen zijn met Windows 10-update KB5032278. Daar is het vorstelijk laat mee, want de update rolde op dertig november uit naar Windows 10-apparaten. KB5032278 was een één van de grootste updates sinds lange tijd voor Windows 10: het bracht de AI Copilot naar het besturingssysteem.

De oorzaak van de problemen ligt niet bij Copilot, maar bij de browser Edge. Een opstandig pakketje van de browser zorgt ervoor dat de System Preparation Tool zijn werk niet naar behoren kan uitvoeren. Ook updates die nog na KB5032278 zijn uitgerold, kunnen dat probleem introduceren. Microsoft werkt aan een definitieve oplossing, maar heeft in afwachting een workaround gedeeld in PowerShell. De verschillende stappen kan je hier bekijken.

Moeilijke uitrol

De uitrol van Copilot in Windows 10 is dus niet helemaal vlekkeloos verlopen. De AI-copiloot mag dan bij dit specifieke probleem geen rol spelen, maar Copilot heeft zich ook al als een brokkenpiloot gedragen. Microsoft moest de previewversie uitschakelen op apparaten waar meerdere schermen op waren aangesloten en de plaatsing van de taakbalk bleek ook een impact te hebben op het functioneren van Copilot.

Problemen komen nooit alleen, en dat was bij update KB5032278 zeker het geval. Een encryptieprobleem werd op 23 januari aangepakt door Microsoft. Er zijn weinig zekerheden in het leven, maar dat Windows-updates brokken maken, daar kan je wel van uitgaan. Het was ook niet met de volle goesting dat Microsoft Copilot naar Windows 10 uitrolde. Microsoft hoopte dat de AI-features gebruikers net zou aansporen om over te stappen naar Windows 11. Maar om het gebruikersaantal van Copilot snel op te krikken, is het Microsoft die deze keer water bij de wijn heeft gedaan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home