Chromebooks ondersteunen Windows-toepassingen via Parallels

chromebook chrome os

Chrome OS kan overweg met Windows-toepassingen dankzij de integratie van Parallels. De oplossing is enkel beschikbaar voor zakelijke gebruikers en de functionaliteit is voorlopig aan de ruwe kant

Google brengt ondersteuning voor Windows-toepassingen naar Chrome OS in samenwerking met Parallels. ‘Parallels Desktop voor Chromebook Enterprise’, zoals de oplossing heet, is vergelijkbaar met wat Parallels vandaag al voor macOS doet, maar staat nog in zijn kinderschoenen. Ze is gericht op zakelijke gebruikers en is enkel beschikbaar voor Enterprise-klanten. Je hebt toegang tot de Admin-console van Google nodig, net als de Chrome Enterprise Upgrade. Parallels vereist verder een opslagserver en natuurlijk een Windowslicentie.

Lees ook: Zijn Chromebooks een waardige laptopvervanger in bedrijven?

Je Chromebook mag bovendien niet van de minsten zijn. De minimumvereisten voor een compatibel systeem zijn 16 GB  aan RAM, 128 GB aan opslag en een Core i5-processor. Met die ingewanden spreken we al over het premiumsegment van Chromebooks. Een licentie voor Parallels Desktop voor Chromebook Enterprise kost 69,99 dollar per gebruiker.

Ruwe oplossing

Met de tool kan je in principe alle Windows-applicaties  draaien zolang de hardware van je laptop voldoende krachtig is. Erg gesofisticeerd kunnen we de oplossing nog niet noemen. Parallels voorziet eigenlijk gewoon een virtuele Windows 10-omgeving binnen Chrome. Op die lokale virtuele machine draai je vervolgens naar believen applicaties. Parallels en Google zorgden wel voor de nodige synergie. Zo is bijvoorbeeld het klembord gedeeld tussen de twee omgevingen en kan je vanuit de Windows-VM printen op printers die Chrome OS kent. Andere randapparatuur zoals microfoons of externe harde schijven werkt voorlopig nog niet binnen de parallels-omgeving. Ondersteuning daarvoor staat wel gepland.

De integratie van de Windows-applicaties is nog niet zo netjes als in macOS. Daar kan je Windowsapplicaties vandaag draaien alsof het mac-toepassingen zijn. Iedere applicatie heeft zijn venster en draait zonder zichtbare Windows-omgeving daarrond. Daar zit Parallels voor Chrome OS nog niet. Ook wat dat betreft werken Google en Parallels aan verdere ondersteuning.

Interessant voor beperkte niche

De compatibiliteit is een mooie meerwaarde, al vermoeden we dat de hoge vereisten en de zakelijke focus van Parallels Desktop voor Chromebook Enterprise vooral een niche-toepassing zal maken. Je kan je immers afvragen waarom je niet gewoon een Windowslaptop koopt, in de plaats van de sukkelen met Chrome OS en Windows-emulatie. Je hebt immers zowel de krachtige hardware als de Windows-licentie nodig. We vermoeden dat vooral organisaties met een grote vloot van Chromebooks interesse zullen hebben. Zij kunnen hun systemen via de Google Admin-console blijven beheren en specifieke gebruikers die Windows-toepassingen nodig hebben, daar toch van voorzien.

Als Google en Parallels de oplossing verder uitwerken, breder beschikbaar maken, de prijs omlaag halen en compatibiliteit met lichtere toestellen voorzien, is er natuurlijk meer mogelijk. Dan wordt de functionaliteit plots interessant voor privé-gebruikers of onderwijsinstellingen. Dat lijkt voorlopig echter niet aan de orde.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home