Chrome-update belooft significante verbetering batterijduur

Chrome

De Chrome-browser staat er niet om bekend zuinig te zijn op je batterij, maar Google lijkt daar verandering in te willen brengen. Het experimenteert met een nieuwe functie die de batterijduur van een laptop, waarop Chrome actief wordt gebruikt, drastisch kan verbeteren.

Volgens TheWindowsClub is een nieuwe experimentele functie in Chrome 86 erop gericht om het energieverbruik van de browser te verminderen door onnodige JavaScript-taken uit te schakelen wanneer een tabblad niet-actief is.

Denk bijvoorbeeld aan het controleren of de scrollpositie is veranderd, het rapporteren van logs of analyseren van interacties met advertenties. Dat zijn allemal voorbeelden van niet-essentiële JavaScript-taken die weinig reden hebben om te worden uitgevoerd op een niet-actief tabblad, maar ondertussen wel leiden tot onnodig batterijverbruik.

Het verminderen van de frequentie van die taken, kan potentieel een enorme batterijwinst opleveren. Google zou in eigen tests tot twee uur batterijleven hebben gewonnen in extreme testomstandigheden met 36 tabbladen op de achtergrond en een blanco actief tabblad. Wanneer in het actieve tabblad een YouTube-video werd afgespeeld, kwam de winst uit op 36 extra minuten.

Chrome 86

De nieuwe functie is voorlopig alleen beschikbaar als een flag in vroege builds van Chrome 86, dat pas in het najaar algemeen beschikbaar wordt. Er is op dit moment nog geen garantie dat de feature op tijd zal klaar zijn om tegen dan officieel in de browser te worden opgenomen, of het bij een experimentele flag blijft of misschien zelfs weer geschrapt wordt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home