Chrome OS-update maakt inloggen op Chromebooks onmogelijk na typfout

Google lanceerde pas een update voor Chrome OS die Chromebooks in essentie stuk maakte. De update is vandaag niet meer beschikbaar.

Google introduceerde met Chrome OS versie 91.0.4772.165 een update voor zijn Chromebook-besturingssysteem die Chromebooks stuk maakte. Wie de update installeerde en zijn toestel herstartte, kon niet meer inloggen. Sommige toestellen komen zelfs in een bootloop terecht. Een reset aan de hand van een USB-stick lijkt in dat geval de enige optie.

Typfout

De schuldige is een eenvoudige typfout in de code. Een ampersand teveel zorgde ervoor dat Chrome OS geen wachtwoorden meer aannam in het inlogscherm. De simpele bug had grote gevolgen. Google ontdekte het probleem redelijk snel en haalde de update offline, maar pas nadat de nieuwste versie van het OS toch enkele slachtoffers maakte. Wie sommige data lokaal had staan, is die mogelijks kwijt.

Het voorval doet vragen rijzen over de test- en controlemechanismes van Google. De bug in kwestie is immers gigantisch. Toch raakte de update voorbij drie testkanalen tot het stabiele kanaal. Er schort dus duidelijk iets aan de kwaliteitscontrole van Google. Dergelijke fratsen zijn niet bepaald reclame voor organisaties die overwegen om naar Chrome OS over te stappen.

Niet alleen

De advertentiereus is daarin niet alleen. Ook Microsoft-updates voor Windows maken af en toe slachtoffers. Het verschil daarbij is dat Microsoft een veel diverser landschap van laptops en desktops moet ondersteunen en bugs doorgaans specifieke configuraties treffen. Een probleem van de grootteorde van deze Chrome OS-bug zou in principe wel door Microsoft Insiders ontdekt worden. Toch blijkt ook dat systeem verre van feilloos.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home