China’s ambities brengen technologische koppositie VS in gevaar

Google

China maakt de laatste tijd enorme investeringen in technologie. Dat kan de Verenigde Staten een grote achterstand opleveren in de race die beide naties voeren om de snelste computer ooit te maken. Dat verklaart Hartmut Neven, Googles hoofd van kwantumcomputing. 

Tijdens een speech bij het Center for Strategic and International Studies in Washington vertelt Neven dat momenteel de VS nog voorop loopt als het om technologie gaat en dat er exponentiële groei aankomt. 

Afgelopen oktober maakte Google al een doorbraak op het gebied van kwantumcomputing en bereikte hiermee een mijlpaal. Een kwantumcomputer loste een complexe berekening op in slechts 200 seconden. Een reguliere computer zou over een dergelijke berekening meer dan 10.000 jaar doen.

De veranderingen die kwantumcomputing met zich meebrengt

Onder andere mensen geïnteresseerd in Bitcoin en crypto houden alle ontwikkelingen op het gebied van kwantum computing nauwlettend in de gaten. Een nieuw tijdperk van kwantumcomputing, met supersnelle computers die de cryptografie achter Bitcoins eenvoudig kunnen kraken, kan het einde betekenen van Bitcoin en andere cryptocurrency. 

Experts zeggen dat Bitcoin geüpgraded kan worden met kwantum-bestendige oplossingen. Toch blijft het idee van particuliere computers die in slechts enkele seconden ingewikkelde berekeningen kunnen oplossen een bedreiging voor Bitcoin en andere versleutelde communicaties.

Volgens Neven zijn er momenteel slechts een paar algoritmes die versneld kunnen worden met kwantumcomputing. Hij voorspelt dat onder andere fabrikanten van elektrische auto’s profijt hebben van de nieuwe technologie. Met het kwantumproces is het mogelijk om de ontwikkeling van batterijen enorm te versnellen. 

Groeiende dreiging van China

Hoewel kwantumcomputing vooralsnog geen wereldwijde veranderingen met zich heeft meegebracht, lijkt het dat de voorsprong die Google in dit werkveld heeft opgebouwd snel kleiner wordt met de nieuwe investeringen van China

Neven vertelt tijdens zijn verklaring: “We maken ons vooral druk dat een tot nu toe onbekende concurrent als China ons gaat verslaan in de race om een dergelijke machine te maken, omdat China als samenleving de mogelijkheid heeft om enorme hoeveelheden aan middelen in te zetten in de richting die zij strategisch belangrijk vinden.” Hij voegt hieraan toe: “Ze zijn van plan om drie verschillende laboratoria te bouwen, allemaal gewijd aan quantum informatie. Dat is hoe belangrijk ze dit vakgebied vinden.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home