Frustrerende bluetooth-bug treft nieuwe Intel Tiger Lake-laptops

Register biedt soelaas

Dell XPS 13

Laptops met een nieuwe Intel Tiger Lake-chip aan boord ervaren problemen met randapparatuur die gebruik maken van Bluetooth LE (Low Energy). Toestellen van HP, Dell, Lenovo, MSI en Toshiba ondervinden hinder.

Wie sinds kort de trotse eigenaar is van een laptop met een fonkelnieuwe Intel Tiger Lake-chip aan boord, heeft zich misschien al blauw geërgerd aan de vele haperingen van de muis of het toetsenbord die via bluetooth verbinding maken. De bug bestaat al sinds de lancering van de 11de generatie Intel Tiger Lake-chips en vereist een BIOS-aanpassing door de pc-fabrikant om het probleem te mitigeren. Je herkent een Intel Tiger Lake-chip aan de 11xxG7-markering na merknaam Intel Core i3, i5 of i7 waarbij de twee kruisjes variaties zijn binnen de line-up.

In onze test van enkele Intel Tiger Lake-laptops ondervinden we problemen bij Dell (XPS 13), MSI (Summit E15) en Toshiba (Portégé X30W). Online vinden we al snel dezelfde problemen terug bij forums van HP en Lenovo maar omdat we van die fabrikanten geen toestel met Intel Tiger Lake op de redactie hebben liggen, kunnen we het niet reproduceren.

Bluetooth Low Energy

Het probleem schuilt in de Bluetooth Low Energy-implementatie binnen Windows 10 en zorgt ervoor dat compatibele toestellen zoals een muis of toetsenbord continu in slaapstand worden gezet na enkele seconden zonder actie.

Op de redactie werken we met een Microsoft Surface Ergonomic Keyboard en een Logitech MX Master 2S die beide connectie maken via bluetooth. In theorie kan je de Logitech muis via een USB-ontvanger ook verbinden, maar aangezien USB-aansluitingen op dunne laptops steeds schaarser worden houden we die liever vrij voor andere randapparatuur. De muis start na enkele seconden telkens met een kleine hapering en pikt dan direct in alsof er niets aan de hand is. Het is vervelend, maar niet totaal onwerkbaar.

lees ook

Intel Tiger Lake: grote ambitie, knappe cijfers, maar wat met beschikbaarheid?

De bug maakt werken met een bluetooth toetsenbord ontzettend frustrerend omdat het ding altijd na enkele seconden pauze de eerste toetsaanslagen niet registreert. Erger nog: soms registreert het een toets als hangend gedurende twee seconden tijdens het ‘wakker worden’.

Hoewel er tal van supportpagina’s online zijn gestart bij bovenstaande fabrikanten, is er nog niets gebeurd om het probleem te mitigeren. Het is voorlopig ook niet helemaal duidelijk of alle Intel Tiger Lake-configuraties problemen ondervinden, of enkel de systemen in combinatie met de Intel AX201 WLAN/BT-kaart aan boord zoals onze testtoestellen.

Oplossing via register

Ondervind je problemen, dan kan je wachten op een update van de fabrikant en in tussentijd haperende randapparatuur met een kabel verbinden, of een aparte bluetooth-ontvanger aansluiten. Wie niet vies is om in het Windows-register te duiken, kan het probleem mitigeren ongeacht welk laptopmerk. Belangrijk: neem altijd een back-up voordat je in het register duikt. Ondanks dat we onderstaande procedure op drie toestellen hebben getest en online forums positief bevestigen dat het werkt, moet je altijd voorzichtig zijn.

Tik in de zoekbalk links onderaan regedit, rechterklik op Register-Editor en kies Als administrator uitvoeren. Navigeer daarna naar Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum\USB\VID_8087&PID_0026\. Dubbelklik op de enige map (mapnaam varieert per merk en toestel) eronder en klik dan op de map Device Parameters. Je moet op zoek gaan naar drie zaken rechts op het scherm: DeviceSelectiveSuspended, SelectiveSuspendEnabled en SelectiveSuspendSupported.

windows register bluetooth bug

Afhankelijk van het merk en type laptop zie je altijd de eerste optie, maar de twee andere niet. Wie ze alle drie ziet, kan op elk dubbelklikken en telkens in het veld Waardegegevens het cijfer 1 vervangen door cijfer 0. Herstart je systeem en je problemen zijn opgelost.

Wie er één of twee mist, moet die eerst aanmaken. Kopieer allereerst de naam van de waarden uit dit artikel. Rechterklik daarna in het register in de locatie die open staat, kies Nieuw, DWORD (32 bits)-waarde. Plak het woord erin en druk op Enter. Normaal draagt het automatisch de waarde 0, maar kijk voor de zekerheid na door te dubbelklikken op het nieuw aangemaakte item. Herhaal dit voor het tweede item indien je die ook mist. Herstart je pc en het bluetooth-probleem is verholpen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home