Blackberry-tech voortaan beschikbaar voor smartphones en IoT

Nu het de boot heeft gemist, wil Blackberry zijn licentie slijten aan andere smartphonemakers om hun toestellen veilig te maken. Sinds ze in 2016 zijn gestopt met het bouwen van smartphones, ligt de focus op BlackBerry Secure waarmee het nu de zakelijke smartphonewereld wil veroveren.

Even voor de duidelijkheid: vandaag vind je nog altijd nieuwe Blackberry-toestellen in de winkel, maar die komen niet meer van Blackberry zelf. Net als Nokia met HMD Global werkt, is het fabrikant TCL die de licentie bezit om Blackberry-smartphones te maken. Blackberry zelf levert de branding en de software, maar laat TCL de hardwarekant verzorgen.

Blackberry Secure

Het nieuwe licentieprogramma, getiteld BlackBerry Secure, laat bedrijven toe om de veiligheid van het Blackberry-systeem te integreren zonder dat ze hun branding moeten verbergen. De nieuwe strategie legt hen geen windeieren, want eind vorig jaar boekt BlackBerry opnieuw winst dankzij eigen software en diensten.

Eind vorig jaar kondigde Blackberry de eerste partner binnen het Secure-programma aan: het Chinese bedrijf NTD. Vandaag mag het daar een tweede fabrikant aan toevoegen, namelijk het Zwitserse bedrijf Punkt. Deze fabrikant staat bekend om zijn minimalistische producten. Verrassend genoeg maken ze maar één mobiel toestel, maar wel een aantal andere IoT-apparaten. De aankondiging van Blackberry is vaag, maar mogelijk kan het Secure-platform ook voor dergelijke toestellen bruikbaar zijn.

Encryptiesleutels

Om een telefoon te beveiligen, is Blackberry aanwezig bij het fabricageproces om encryptiesleutels te tekenen en injecteren, zegt The Verge. Op deze manier kan het direct zien of de hardware en software onaangetast is of niet. Het bedrijf zegt dat het de Linux-kernel versterkt waarop Android draait en garandeert volledige encryptie van de interne opslag. Ook maandelijkse veiligheidsupdates zijn absolute prioriteit, iets wat je niet kan zeggen bij heel wat Android smartphonefabrikanten.

Tot slot stelt Blackberry Secure vooraf geïnstalleerde apps beschikbaar om gebruikers visueel te laten zien of hun toestel nog steeds veilig is. In hoeverre dit anders is dan concurrerende securityproducten valt af te wachten, want Blackberry bezit namelijk niet het besturingssysteem Android. Het wil je mobiel toestel beter beveiligen, afwachten of ze hierin uniek genoeg zijn om hun stempel op de markt te drukken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home