BIPT wil duidelijkheid rond ongelimiteerde data bij telecomproviders

netwerk telecom

Telecomwaakhond BIPT merkt op dat ongelimiteerd dataverbruik binnen internetformules vaak wel gelimiteerd zijn na een bepaalde verbruikslimiet. Het wil daarom een nieuwe standaard ontwerpen voor meer duidelijkheid.

Telecomproviders bieden vandaag haast allemaal één of meerdere formules aan met ongelimiteerd dataverbruik voor zowel vast als mobiel internet. Het spreekt voor zich dat de marketingafdeling daar graag mee naar buiten komt, maar vaak komt zo’n ongelimiteerd abonnement met heel wat kleine letters.

Elke formule wordt voorzien van een FUP of Fair Use Policy waarin duidelijk wordt gemaakt wat er gebeurt na het overschrijden van een bepaalde limiet. Wie die limiet bereikt, behoudt toegang tot het internet maar aan een flink teruggeschroefde snelheid. Deze limieten variëren bovendien heel sterk tussen de telecomproviders onderling.

lees ook

Citymesh stelt zich nu op als volwaardige vierde telecomoperator

Volgens Le Soir consulteert telecomwaakhond BIPT de sector om een duidelijker kader te scheppen zodat er meer transparantie is rond de term ‘ongelimiteerd’. Het BIPT wil graag dat de FUP aan een aantal standaarden moet voldoen voordat een telecomprovider de term ‘ongelimiteerd’ mag gebruiken. Een van de belangrijkste maatregelen is dat de beperking na de bepaalde limiet niet bij meer dan 10 procent van de gebruikers mag worden geactiveerd binnen het tariefplan. Wanneer dat wel het geval is, mag ‘ongelimiteerd’ niet meer worden geadverteerd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home