Bing maakt mooie sprong vooruit in België

bing

Bing heeft in de laatste maanden van 2023 flink wat marktaandeel kunnen afsnoepen van Google. Wereldwijd blijft de zoekmachine ter plaatse trappelen.

Bloomberg kopt vandaag dat het martkaandeel van zoekmachine Bing er ondanks de toevoeging van alle AI-features nauwelijks tot niet op vooruit is gegaan in 2023. Die conclusie is gebaseerd op cijfers van Sensor Tower. ITdaily nam de cijfers van Statcounter voor de Belgische markt onder de loep, die een ander beeld schetsen over de groei van Bing.

Bing bleef lange tijd stagneren op vijf à 5,5 procent, maar maakte in november en december een opvallende sprong naar bijna achttien procent. Onder desktopgebruikers bedraagt het aandeel zelfs 37 procent. De zoekmachine blijkt bovengemiddeld populair te zijn in België, want zoomen we de cijfers uit voor Europa en wereldwijd, dan komt Bing niet boven de vier procent uit en is er nauwelijks tot geen groei op te merken, conform met wat Bloomberg constateerde.

bing marktaandeel belgië
Bron: Statcounter

Microsoft is zelf eerder schaars in het delen van gebruikersaantallen. De laatste update dateert al van maart 2023, toen Microsoft met trots aankondigde dat Bing de kaap van honderd miljoen actieve gebruikers gerond had. Sindsdien verwijst Microsoft liever naar het aantal gesprekken dat met Bing Chat gevoerd wordt. Dat zijn er al meer dan een miljard.

Google blijft dominant

Ondanks dat Bing het dus goed doet in België, moet Microsoft ook hier constateren dat de positie van Google onaangetast blijft. In ons land heeft Google nog steeds een marktaandeel van tachtig procent, met name in de mobiele markt kent de zoekmachine geen concurrentie. Wereldwijd zit het marktaandeel van Google zelf op meer dan negentig procent volgens Statcounter. Bing is hetzelfde lot aangedaan als Microsoft’s browser Edge, die ook maar niet uit de schaduw van Chrome kan komen.

Het is inmiddels alweer bijna een jaar geleden dat Microsoft Bing Chat lanceerde. Met de toevoeging van generatieve AI aan de zoekmachine hoopt Microsoft een schokeffect teweeg te brengen in de zoekindustrie. We kunnen nu wel stellen dat dat niet gelukt is, mede doordat Google snel reageerde en ook AI-functies toevoegt aan zijn zoekmachine.

lees ook

Trek voortaan cirkels op je telefoon om in Google te zoeken

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home