Beroerde kwaliteit Skylake-chips haalde Intel weg bij Apple

Intel

De Skylake-chips van Intel bevatten zoveel bugs dat ze de doorslag gaven voor Apple om zelf cpu’s te beginnen ontwikkelen. Dat claimt een ex-Intel-ingenieur met veel ervaring bij het bedrijf.

François Piednoël, een oudgediende bij Intel, denkt dat de kwaliteit van de Intel Skylake-chips de rechtstreekse aanleiding was voor Apple om zelf chips te gaan ontwikkelen. Piednoël werkte twintig jaar voor Intel voor hij het bedrijf in 2017 verliet. Vorige week kondigde Apple aan dat het overstapt van Intel x86-chips naar zelf ontwikkelde ARM-gebaseerde designs. De overstap omvat het hele portfolio en moet binnen twee jaar rond zijn.

De ingenieur weet dat Apple al geruime tijd met het idee speelde om naar ARM te stappen. Dat vertelt hij in een video. De beslissing werd pas concreet na de uitrol van de Skylake-chips. Skylake had zoveel bugs aan boord dat Apple het vertrouwen in Intel verloor. De laptopbouwer werd de voornaamste ontdekker van bugs op het platform en vond uiteindelijk bijna evenveel problemen met de chips dan Intel zelf. Dat illustreerde dat de kwaliteitsverzekering van de chipfabrikant beneden alle peil was.

Meerdere problemen

De zesde generatiechips van Intel bezorgden niet alleen Apple hoofdzorgen. Ook Microsoft ondervond hinder van de chip. Zo zouden de stabiliteitsproblemen van de eerste Surface Book en de Surface Pro 4 een rechtstreeks gevolg zijn van problemen met de Skylake-cpu’s.

Of de analyse van Piednoël klopt, is moeilijk te zeggen. De aanleiding klinkt aannemelijk en de vele bugs in Skylake zullen ongetwijfeld een rol gespeeld hebben. Intel zit momenteel in een moeilijke periode en er zijn meerdere zaken die kunnen meespelen. Denk daarbij zeker ook aan de vertraagde uitrol van 10 nm-cpu’s en het algemene processortekort van de fabrikant.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home