Belgische bedrijven kiezen massaal voor deeltijds telewerk

Thuiswerk

Belgische organisaties laten op grote schaal toe dat werknemers deeltijds van thuis uit werken. Daartoe investeren ze in nieuw beleid en nieuwe infrastructuur.

Slechts 9 procent van de Belgische organisaties laat medewerkers minder dan twee dagen per week van thuis werken. Dat blijkt uit een bevraging van sectororganisatie Beltug. 31 procent van de organisaties wil werknemers twee dagen per week laten telewerken, voor 16 procent gaat het om 2,5 dagen telewerk per week, 25 procent laat drie dagen per week toe en 19 procent van de Belgische bedrijven ziet zijn medewerkers zelfs meer dan drie dagen per week van buiten het kantoor werken.

Gemiddeld ziet Beltug dat firma’s 2,7 dagen telewerk per week toelaten. De week wordt zo netjes in twee gesplitst. De aanpak verschilt per organisatie. Sommige bedrijven werken met vaste dagen, anderen geven hun werknemers de mogelijkheid om telewerkdagen zelf te spreiden over een maand of een kwartaal.

Aanpassing van het kantoor

Ongeveer de helft van de bevraagde organisaties plant aanpassingen aan de kantoorinfrastructuur om aan het telewerk tegemoet te komen, of heeft dergelijke aanpassingen al doorgevoerd. 70 procent van hen neemt de vergaderzalen onder handen en voorziet mogelijkheden voor hybride vergaderen. Vergaderruimtes worden bij 48 procent uitgebreid en evenveel bedrijven verminderen het aantal vaste werkplekken.

De verschuiving brengt nog andere aanpassing met zich mee. Zo wint digitaal archiveren en krijgt de elektronische handtekening een boost. Logisch, aangezien een papieren kribbel zetten moeilijk wordt wanneer medewerkers niet meer altijd samen op kantoor zitten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home