Belgen op MWC: Itsme maakt van je smartphone een veilige identiteitskaart

itsme-login

Op Mobile World Congress in Barcelona heeft België een apart paviljoen. Elke dag spreken we met interessante Belgische bedrijven. Itsme maakt van je smartphone een identificatiebewijs dat sinds kort door de Belgische overheid wordt ondersteund.

Sinds de lancering van Itsme eind mei wil de Belgische start-up de kaartlezer verbannen om je identiteitsgegevens te controleren. Één app bevat alle details, gecombineerd in een veilige omgeving. Itsme gebruikt namelijk een klein stukje data op de SIM om zo op een veilige manier als een soort digitale identiteitskaart te gelden. Itsme is gebaseerd op de OpenID-standaard

Orange, Proximus en Telenet ondersteunen vanaf dag één Itsme samen met ING, Belfius, BNP Paribas Fortis, Hello Bank en KBC.  Jozefien De Wolf, Business Development Manager: “Itsme is een verificatiemethode die gekoppeld is aan je mobiel toestel. Bij aankoop van een nieuw toestel moet je eerst op de oude je account deactiveren. Is dat bijvoorbeeld door verlies niet meer mogelijk? Dan heb je online nog steeds toegang tot je account om die te ontgrendelen.”

Eerder dit jaar kwam de grote aankondiging dat Itsme bruikbaar is voor Tax-on-Web naast verificatie met een kaartlezer en je identiteitskaart. De Wolf: “Die aankondiging was een doorbraak voor ons. Nu de overheid de wet heeft aangepast om digitale verificatie op deze manier toe te laten, kunnen we verder groeien. We kijken naar een breed aantal toepassingen voor Itsme en durven al over de landsgrenzen heen te kijken waar er interesse is.”

Wat betreft GDPR heeft Itsme de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. Ze gebruiken enkel de noodzakelijke gegevens voor identificatie. Wanneer een bepaalde dienst meer info over je wil, kan je nog altijd in de app op dat ogenblik kiezen of dat wel of niet mag.

Itsme heeft vandaag 150.000 actieve gebruikers en dat aantal zal vermoedelijk flink stijgen wanneer de belastingregistratie via Tax-on-Web de deadline van eind juni nadert. In tussentijd promoot Alexander De Croo, minister van Digitale Agenda en Telecom, de dienst actief om te benadrukken dat België digitaal groeit. De website mypension.be maakt ondertussen ook al gebruik van Itsme, terwijl er nog andere projecten in de pijplijn zitten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home