Behoud voortaan je e-mailadres wanneer je van provider wisselt

e-mail

In het verleden had je maar 18 maanden toegang tot je oude e-mailadres van bijvoorbeeld Proximus of Telenet wanneer je wisselt van internetprovider. Nu kan je je oude e-mailadres onbeperkt behouden dankzij een nieuw Belgisch wetsontwerp.

Wie vandaag een e-mailadres gebruikt van een internetprovider, bijvoorbeeld @telenet.be of @skynet.be, komt in de problemen wanneer hij of zij van aanbieder wil wisselen. Je krijgt namelijk maar 18 maanden de tijd na de overstap om alle logingegevens te veranderen waar je het e-mailadres gebruikt.

In de huidige digitale wereld waar je overal je e-mailadres nodig hebt om in te loggen, is het verlies ervan ronduit vervelend omdat je alles moet omschakelen. Dit probleem is al langer een doorn in het oog van Michael Freilich (N-VA). Het belet namelijk heel wat gebruikers om te wisselen van telecomprovider omdat ze een deel van hun digitale identiteit riskeren te verliezen. De kans is namelijk heel groot dat je hier en daar toch bepaalde diensten vergeet om te schakelen naar je nieuwe e-mailadres. Sinds 2020 ijvert hij voor een oplossing, met succes.

De teksten moeten nog een tweede lezing doorlopen en bekrachtigd worden door het parlement om in het Belgisch Staatsblad te verschijnen.

Vandaag al probleemloos overstappen

Volgens Freilich kan je vandaag al probleemloos wisselen van telecomprovider mét behoud van je e-mailadres. “In de praktijk ben je nu al zeker van een oplossing”, zegt hij aan De Standaard. “De af te leggen parlementaire weg zal geen 18 maanden in beslag nemen.” Het spreekt voor zich dat de telecomproviders dit met lede ogen toezien.

Het verlies van een e-mailadres bij een overstap was in het verleden een ideaal drukmiddel om klanten langer aan boord te houden. Particulieren, eenmanszaken en kmo’s die zulke e-mailadressen vandaag gebruiken, kunnen voortaan zonder zorgen van provider wisselen. Voor wie vandaag een algemeen e-mailadres gebruikt zoals Gmail, Outlook.com of een eigen domeinnaam, verandert er niets. Zij konden altijd al zonder problemen wisselen van internetprovider.

lees ook

Microsoft Outlook: 10 e-mailtips voor een efficiënte mailbox

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home