Asus-routers twee dagen lang onbruikbaar, update nu beschikbaar

asus router

Na twee dagen vol problemen heeft Asus een nieuwe software-update uitgerold die de vorige foutieve update oploste.

Heb jij een Asus-router en was je thuis of kantoor twee dagen een absolute ramp qua internetverbinding? Je bent niet alleen: iedereen die automatisch updaten aan had staan kreeg een venijnige verrassing vorige week. Routers wereldwijd blokkeerden, om daarna te herstarten. Na een paar minuten herhaalde het probleem zich opnieuw. Extra vreemd: wie de updatefunctie had uitgeschakeld, kreeg toch de ‘slechte’ update.

In een publiek statement wijst Asus naar een probleem in de nieuwste ASD, een ingebouwde securitycomponent. Die bevatte een fout in de configuratie van de serverinstellingen, waardoor het geheugen van de router in sneltempo werd volgeschreven. Eens dat vol zit, blokkeert de router, om daarna te herstarten en zo opnieuw ruimte te maken in het geheugen. Dat proces bleef zich oneindig herhalen. Je router naar fabrieksinstellingen herstellen loste het probleem op.

Het probleem is dat zo’n ASD automatisch wordt binnengehaald door elke router, of je nu automatisch updaten aan hebt staan of niet. Asus schept hierrond nog geen duidelijkheid hoe dat is gebeurd. Mogelijk kan de fabrikant nog wel kleine updates pushen om veiligheidsredenen wanneer de klant dat niet wil, maar dat zou niet deze gevolgen mogen hebben.

Asus heeft na 48 uur het probleem gemitigeerd en een patch naar alle toestellen gepusht. Die lijkt te werken, alle klachten rond het haperende internetbereik zijn opgelost. De klachten rond hoe vervelend deze zaak was voor tal van gebruikers wereldwijd, die zullen nog even blijven hangen. De imagoschade van Asus als routerfabrikant heeft alvast een flinke knauw gekregen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home