Arm lanceert nieuw programma voor custom chipdesigns

Arm

Chiparchitect Arm presenteert een nieuwe generatie chipdesigns, alsook het Cortex-X Custom-programma, waarmee in samenwerking met partners ontwerpen op maat kunnen worden afgeleverd.

Het Britse Arm bakt niet zelf zijn chips, maar verkoopt zijn blauwdrukken onder licentie aan verschillende halfgeleiderfabrikanten. De technologie van Arm is terug te vinden in bijna elke Android-telefoon en allerlei IoT-apparaten, maar ook de datacenters van Amazon Web Services.

Cortex-X Custom

De belangrijkste aankondiging is het Cortex-X Custom-programma, met de Cortex-X1 als eerste wapenfeit. Dat programma laat Arm-klanten met specifieke noden toe om custom ontwerpen te bestellen, die afwijken van Arm’s eigen roadmap en zijn aangepast aan hun vereisten. Zo kunnen single-core-prestaties bijvoorbeeld de bovenhand krijgen over batterijleven als de use-case van de klant daar om vraagt.

Chips die binnen het CXC-programma worden ontworpen, krijgen het Cortex-X-label. De Cortex-X1 is het eerste voorbeeld en richt zich op het maximaliseren van prestaties, met een pieksnelheid die 30 procent hoger ligt dan de huidige topper Cortex-A77 en een verdubbeling van de prestaties op vlak van machine learning.

Cortex-A78

De Cortex-A77 krijgt ook een officiële opvolger in de vorm van de Cortex-A78. Deze chip zoekt dan weer wel opnieuw de balans op tussen prestaties, kost en batterijverbruik.

De chiparchitect belooft 20 procent betere voortdurende prestaties dan zijn voorganger. Klanten kunnen ook hier binnen de grenzen van Arm het design tweaken, bijvoorbeeld om wat prestaties in te leveren voor energiezuinigheid. De Cortex-A78 kan zo dezelfde prestaties leveren als de Cortex-A77 aan de helft van het energieverbruik.

“De focus op duurzame prestaties met de Cortex-A78 ondersteunt de volgende golf van mobiele innovatie, van nieuwe apparaatvormen die op de markt komen tot verbeterde digitale immersie-ervaringen ondersteund door 5G”, vertelt Vincent Risson, product manager bij Arm.

Gpu en npu

De nieuwe cpu’s worden aangevuld met twee nieuwe gpu’s en een npu voor machine learning.

De Mali-G78 is het nieuwe vlaggenschipontwerp voor gpu’s. Het kan worden gebruikt om high-end gpu’s voor smartphones met maximaal 24 kernen te bouwen. Het introduceert ook de nieuwe functie Asynchronous Top Level, die het mogelijk maakt om een chip in twee secties te splitsen, waardoor apps het energieverbruik van het deel dat ze minder gebruiken kunnen verminderen.

De Mali-G68 zit een trapje lager qua prestaties, maar beschikt eveneens over de Asynchronous Top Level-technologie.

Tot slot is er nog de Ethos-N78 als opvolger van de Ethos-N77-npu. De nieuwe AI-versneller belofot 25 procent efficiënter energieverbruik en prestaties die overeenkomen met tussen 1 en 10 biljoen operaties per seconde, afhankelijk van wat de klant nodig heeft.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home