Apple zou Arm-Macs plannen voor begin 2021

Het ziet er naar uit dat Apple tegen volgend jaar voor minstens een deel van zijn portfolio wil afstappen van Intel-chips. De computerbouwer wil de x86-cpu’s vervangen door zelfgemaakte ARM-processors.

In 2021 moeten de eerste Macs met Arm-processor op de markt komen. Dat rapporteert 9to5Mac op het gezag van onderzoek van een analist. Begin volgend jaar wil Apple zowel desktops als laptops uitrusten met zelfgemaakte processors op basis van Arm-architectuur. De zet zou de fabrikant meer controle geven over de eigen toestellen en roadmap. Vandaag is Apple immers net als alle andere computerfabrikanten afhankelijk van Intel. Wanneer die processorbouwer slabakt en er onvoldoende moderne chips van de band rollen, houdt dat Apple en anderen tegen om nieuwe laptops uit te rollen.

De geruchten voor een architectuurwissel circuleren al langer. De zet past perfect in de strategie van Apple, dat er een notoir gesloten ecosysteem op nahoudt en liefst zo veel mogelijk in house ontwikkelt. Zelfgebouwde Arm-chips zouden de kost voor cpu’s op termijn met 40 procent naar omlaag halen, al zou het ons verbazen moest Apple die besparing doorrekenen naar de eindklant.

Emulator

De zet is een groot risico voor Cupertino. Arm is een andere architectuur dan x86. Dat betekent dat bestaande software niet native zal werken op de nieuwe Macs, tenzij ontwikkelaars nieuwe versies uitbrengen. Vermoedelijk zal het besturingssysteem voor de Arm-Macs een emulator aan boord hebben, maar dat is geen perfecte oplossing.

Microsoft ging Apple al voor door zijn OS compatibel te maken met Arm-hardware. Ook voor dat OS draait het gros van de apps via emulatie, en dat zorgt uiteindelijk voor een gebruikservaring die inferieur is aan wat echte x86-toestellen bieden. Voor een ervaring die gelijk is aan klassieke Apple-hardware is het team van Tim Cook dus afhankelijk van de goodwill van ontwikkelaars.

Meer verschil met Windows

Apple kan Arm-hardware verder gebruiken om zijn toestellen te differentiëren van het Windows-aanbod, al zijn er zoals gezegd al Windows Arm-laptops op de markt. Door zelf chips te bouwen kan Apple marketinggewijs wel meer inzetten op de processor en zo het warm water opnieuw uitvinden bij de introductie van nieuwe toestellen, tot groot jolijt van toeschouwers. Die aanpak werkt vest goed voor de mobiele toestellen van de fabrikant, al mag je niet vergeten dat die een ecosysteem van apps rondom zich hebben en Arm-Mac van nul begint.

In welke mate de voorspelde introductie van Arm-Macs in 2021 zal uitkomen, blijft afwachten. De voorspellingen liggen in ieder geval in de lijn van eerdere geruchten, dus de kans lijkt ons best groot.

Benieuwd naar de voordelen van Arm boven x86? Microsoft ging Apple voor met de stap naar Arm en we analyseerden die zet toen in dit stuk: ARM-chips en Windows: waarom doet Microsoft de moeite?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home