Apple, Tech Data en Ingram Micro krijgen Franse antitrustboete

Apple

Frankrijk legt Apple een recordboete van 1,1 miljard euro op wegens concurrentiebeperkende verkooppraktijken. Ook distributiepartners Ingram Micro en Tech Data worden beboet.

Apple en zijn wholesale distributiepartners Ingram Micro en Tech Data worden er door de Franse concurrentiewaakhond, Autorité de la Concurrence, van beschuldigd een kartel te hebben opgezet rond de verkoop van Apple-producten. Op die manier zouden ze prijzen hebben beïnvloed en wie welke producten kon verkopen.

Apple wordt ervan beschuldigd drie concurrentieverstorende praktijken te hebben ingevoerd binnen zijn distributienetwerk voor iMacs, MacBooks en iPads, maar niet de iPhone. Die wordt via andere kanalen verdeeld, waaronder gespecialiseerde mobiele distributeurs en operatoren.

Ten eerste sloot Apple een overeenkomst af met groothandelaars Tech Data en Ingram Micro, om producten en klanten onderling te verdelen en niet met elkaar te concurreren. Volgens de Autorité de la Concurrence hebben deze praktijken ervoor gezorgd dat de groothandelsmarkt voor Apple-producten in Frankrijk werd “gesteriliseerd”.

Premium Resellers benadeeld

De twee overige praktijken hebben betrekking tot hoe Apple zijn ‘Apple Premium Resellers’ behandeld. Deze doorgaans kleinere resellers krijgen door Apple verkoopprijzen opgelegd, zodat ze dezelfde prijzen moeten gebruiken als Apple zelf in zijn Apple Stores en online. Premium Resellers mogen uit zichzelf geen promoties aanbieden. Daarnaast maakt Apple misbruik van de “economische afhankelijkheid” van deze resellers, door ze te onderwerpen aan oneerlijke en ongunstige commerciële voorwaarden ten opzichte van het eigen distributienetwerk.

Apple krijgt van de Franse concurrentiewaakhond een boete van 1,1 miljard euro opgelegd voor concurrentieverstorende praktijken. Tech Data en Ingram Micro moeten respectievelijk 76,1 en 62,9 miljoen euro betalen, omdat ze zijn meegegaan in de overeenkomst met Apple. De uitspraak kwam er na een jarenlang onderzoek dat van start ging in 2012, na een klacht van Apple-reseller eBizcuss. Die moest eind 2011 de deuren sluiten, naar eigen zeggen als rechtstreeks gevolg van oneerlijke handelspraktijken vanwege Apple.

Apple in beroep

Apple laat weten in beroep te gaan tegen de uitspraak. “Het besluit van de Franse mededingingsautoriteit is ontmoedigend”, zegt een woordvoerder tegen TechCrunch. “Het heeft betrekking op praktijken van meer dan tien jaar geleden en verwerpt dertig jaar juridisch precedent, waar alle bedrijven in Frankrijk op vertrouwen.” Hoewel het om een recordbedrag gaat voor een antitrustboete, is de som van 1,1 miljard euro klein bier voor Apple. In het eerste kwartaal van 2019 had het computerbedrijf ruim 245 miljard dollar cash geld beschikbaar.

Ook Ingram Micro heeft reeds laten weten de beslissing te zullen aanvechten. “Ingram Micro heeft de toepasselijke wetgeving in dit specifieke geval volledig nageleefd en is van plan dit besluit krachtig aan te vechten bij de Franse rechterlijke macht”, klinkt het in een reactie. Tech Data onderzoekt nog hoe het zal reageren, en wenste tegenover de Tampa Bay Times nog niet te reageren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home