Op de virtuele WWDC 2020-ontwikkelaarsconferentie heeft Apple eindelijk details gedeeld rond de nieuwe Mac-apparaten die een Apple ARM-chip aan boord krijgen. De toestellen draaien macOS, niet iOS, ook al delen ze eenzelfde hardware architectuur zodat ontwikkelaars handig applicaties kunnen overzetten.
Sinds de iPhone 4 heeft Apple elk jaar een eigen ARM-chip in zijn smartphones en tablets gestopt. De grote sprongen op vlak van grafische prestaties en de energiezuinigheid van ARM motiveert Apple om de overstap te maken naar ARM voor zijn Mac-toestellen. Volgens Tim Cook is deze stap een historisch moment.
De afgelopen tien jaar heeft Apple al twee miljard eigen SoC’s (System-on-Chip) verkocht en die ervaring wil het nu inzetten voor alle Mac-toestellen. De focus ligt niet specifiek op prestaties maar op prestaties per watt. Er komt een hele familie aan Mac-SoC’s. Hiermee worden de geruchten van afgelopen maanden eindelijk bevestigd.
Xcode en Universal 2
Om de overstap zo naadloos mogelijk te maken voor ontwikkelaars, zit alles in de nieuwste versie van Xcode. Het enige wat moet gebeuren, is de code openen en opnieuw compileren. Volgens Johny Srouji, SVP, Hardware Technologies, heb je binnen enkele dagen een nieuwe app.
Daarnaast is er Universal 2 dat draait op zowel Intel- als Apple-chips. Hiermee krijgen ontwikkelaars één binary voor beide.
Apple heeft zijn al zijn eigen apps al geoptimaliseerd zodat ze native gebruik maken van de nieuwe hardware. Daarnaast helpt Apple externe partijen om populaire software compatibel te maken met de nieuwe chip. Tijdens de keynote komen demo’s van Microsoft en Adobe aan bod met respectievelijk Office en Creative Cloud die vanaf de lancering ondersteuning zullen bieden.
Virtualisatie
De Apple-chip ondersteunt gevirtualiseerde omgevingen voor onder andere Linux en Docker. Big Sur, de nieuwste versie van macOS, bevat Rosetta 2 dat automatisch Intel-apps vertaalt naar Apples eigen chips tijdens de installatie. Rosetta 2 kan tevens on-the-fly JavaScript en Java vertalen. Tijdens de demo krijgen we ook een Parallels-omgeving te zien die Linux draait.
Alle bestaande iPhone- en iPad-apps werken native op de nieuwe Apple-chip. De ontwikkelaars hoeven hier helemaal niets voor te optimaliseren, uitgezonderd eventuele lay-out wijzigingen om de macOS-omgeving optimaal te benutten. iPhone- en iPad-apps kunnen in macOS Big Sur direct vanuit de Mac App Store worden geïnstalleerd.
Devkit voor ontwikkelaars
Om ontwikkelaars klaar te stomen voor de nieuwe chips, voorziet Apple een Developer Transition Kit. In feite gaat het om een Mac mini-behuizing met een A12Z SoC, de chip die vandaag beschikbaar is. De kit heeft verder 16 GB RAM aan boord, 512 GB SSD, de macOS Big Sur Developer beta en Xcode.
Ontwikkelaars die interesse hebben, kunnen zich melden op de website van Apple. De eerste toestellen worden deze week al verzonden, dus snel zijn is de boodschap.
De eerste Mac-toestellen met een eigen Apple-chip worden eind 2020 verwacht. Tim Cook verwacht dat de complete transitie twee jaar zal duren. Naast de nieuwe chips zitten er ook nog nieuwe Intel gebaseerde Mac-toestellen in de pipeline.
Geen technische details
Meer technische details over de chip wil Apple niet kwijt. Wanneer we naar de naamgeving kijken, A12Z, dan denken we direct aan een evolutie van de A12X Bionic-chip in de nieuwste iPad Pro. Anderzijds kan dit specifiek een chip zijn voor ontwikkelaars om vandaag al mee aan de slag te gaan en houdt Apple de definitieve specificaties achter tot een later moment met een hippere benaming zoals Intel en AMD dat vandaag doen.
Twee weken geleden maakten we al een grondige analyse of Apple meer kans maakt dan Microsoft met ARM-chips in laptops (en desktops) na gesprekken met enkele ontwikkelaars. Lees onze uitgebreide analyse hier.