Apple moet 838 miljoen dollar betalen voor patentinbreuk

Apple en Broadcom hebben patenten van het Californische Instituut voor Technologie gebruikt zonder toestemming, oordeelt een jury. Samen moeten de bedrijven meer dan één miljard dollar neertellen ter compensatie.

Een Amerikaanse jury heeft geoordeeld dat Apple en Broadcom patenten van het Californische Instituut voor Technologie (Caltech) gebruikt hebben in wifichips. Dat weet Bloomberg.Het gaat om patenten met betrekking op de prestaties van wifi over de 802.11n-standaard. Caltech had beide partijen voor de rechter gesleept en claimt dat de technologie die ze gebruikten een concurrentieel voordeel gaf aan Apple. De patenten in kwestie helpen de fabrikant immers om wifiprestaties te balanceren met stroomverbruik en hitte, en zijn zo essentieel voor de draadloze prestaties van bijvoorbeeld de iPhone.

1,4 dollar per toestel

Apple is de hoofdschuldige, en wordt veroordeeld tot de betaling van een schadevergoeding van 838 miljoen dollar voor de inbreuk op het patent. Broadcom, dat chips aanlevert, is in mindere mate verantwoordelijk en krijgt een rekening van 270 miljoen dollar gepresenteert. De boete voor Apple is gebaseerd op een veronderstelde licentiekost van 1,4 dollar per toestel voor 598 miljoen verkochte toestellen in de VS. Het gaat daarbij niet alleen op iPhones maar ook Mac’s, Homepods en meer.

Caltech spande in 2016 een rechtszaak aan tegen de twee om het gebruik van zelf ontwikkelde intellectuele eigendom tegen te gaan Apple legt zich niet neer bij de beslissing en gaat in beroep, net als Broadcom. De bedrijven betwisten te wettelijke basis waarop het verdict is gebaseerd.

 De veroordeling is één van de grootse tot nu toe gericht tegen Apple. Hoe dan ook is de uitspraak voor de Amerikaanse technologiereus een druppen op een hete plaat. Het bedrijf heeft meer dan 200 miljoen dollar cash ter beschikking, en kan de boete dus betalen zonder voelbare impact op de bedrijfswerking.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home