Mac M1-gebruikers ervaren screensaverbug die toestel blokkeert

Alt-Command-Q

Apple macOS 11 Big Sur

Het probleem lijkt zich voor te situeren bij Mac-toestellen met Apple M1-chip waar meerdere gebruikersprofielen op actief zijn. Voorlopig kan je het probleem eenvoudig mitigeren door het deksel te sluiten en opnieuw te openen. Apple heeft nog geen reactie gegeven op het probleem.

Volgens MacRumors hebben alle Mac-toestellen met een Apple M1-chip aan boord last van de screensaver-bug, ongeacht welke versie van macOS Big Sur. Het gebeurt helemaal random dat tijdens een sessie ineens een screensaver het scherm overneemt en je niets meer kan doen. In de video onderaan zie je dat enkel de muiscursor actief blijft.

De enige manier om de screensaver te stoppen, is door het scherm van de MacBook Air of 13-inch MacBook Pro te sluiten en opnieuw te openen. Als alternatief kan je ook kort op de Touch ID-knop drukken of gebruik je de Alt-Command-Q toetsencombinatie om naar het loginscherm terug te keren. Ongeacht of je op macOS Big Sur 11.01, 11.1 of de nieuwste bètaversie werkt, het probleem keert altijd terug.

Fout bij gebruikersprofielen

Er is consensus op het forum van Apple en op Reddit dat het probleem enkel voorkomt op toestellen waar meerdere gebruikersprofielen actief zijn. Van zodra Fast User Switching wordt uitgeschakeld in macOS Big Sur, verschijnt de screensaverbug niet meer. Enig nadeel is dat je hiermee de login-functionaliteit onbruikbaar maakt.

lees ook

ARM in een MacBook: lost Apple de verwachtingen in?

De screensaver-optie uitschakelen heeft geen nut, omdat de bug ook voorkomt wanneer je er geen hebt ingesteld. Apple heeft nog niet gereageerd op het probleem. Wie het probleem wil rapporteren aan Apple, kan dat hier doen.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home