Apple-chips worden veel sneller tegen 2022 om AMD en Intel te vervangen

Tabula rasa

Apple M1

De fonkelnieuwe Apple M1-chip in de nieuwe MacBook Air, 13-inch MacBook Pro en Mac Mini legt een degelijk basis voor Apple om Intel te verbannen tegen 2022. In 2021 wil de fabrikant volgens Apple de rest van de line-up van een Apple-chip voorzien om daarna in 2022 het rijtje met de Mac Pro af te sluiten.

We hebben de nieuwe Mac-toestellen met een Apple M1-chip aan boord nog niet mogen verwelkomen op de redactie. Dat neemt niet weg dat de internationale pers wild is van de nieuwe toestellen. Apple heeft een degelijke basis gebouwd om Intel stelselmatig aan de kant te schuiven de komende periode. Deadline om alles van Intel te dumpen: eind 2022.

Volgens Bloomberg heeft Apple plannen volgend jaar om nieuwe chips te introduceren met 16 cpu-kernen, dubbel zoveel dan de huidige toestellen. Hiermee mikt het op de resterende MacBook Pro line-up en de iMac-toestellen. In 2022 is de transformatie compleet met een Apple-chip met minimaal 32 cpu-kernen voor in de iMac Pro en Mac Pro. Vanaf dat punt heeft Apple geen enkel Intel-gebaseerd toestel meer in zijn aanbod.

Flinke prestatieboost verwacht

De huidige Apple M1-chip heeft vier cpu-kernen aan boord voor hoge prestaties en vier cpu-kernen voor energie-efficiënte zaken zoals mails beantwoorden of surfen. In 2021 zouden de nieuwe chips acht tot twaalf cpu-kernen hebben die focussen op prestaties. In 2022 zijn er dat 32 voor in de iMac Pro en Mac Pro line-up. Tel daarbij een aantal energie-efficiënte kernen, en je komt op heel wat meer kernen dan Apple beschikbaar stelt vandaag in zijn line-up met Intel-chips.

lees ook

MacBook met Apple M1-chip beperkt compatibel met eGPU

Daarnaast krijgt de gpu ook een boost in 2021. Vandaag heeft de Apple M1 zeven of acht gpu-kernen aan boord. In 2021 zou dat aantal naar 16 en 32 gpu-kernen klimmen voor de resterende MacBook Pro line-up en iMac. Eind 2021 of in 2022 komen dan de zware kanonnen met 64 en 128 gpu-kernen voor de iMac Pro en Mac Pro. Volgens insiders zouden deze chips meerdere malen sneller moeten zijn dan de grafische kaarten van AMD die vandaag in Mac-toestellen configureerbaar zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home