Apple M1 Mac-toestellen vreten SSD’s wat invloed heeft op garantie

Apple Macbook Mac M1

Er heerst een groeiende schrik dat Mac-toestellen met een Apple M1-chip agressief om gaan met SSD-opslag en daardoor sneller tegen de garantielimiet van de SSD zitten dan de klassieke garantieperiode van twee jaar.

Verschillende posts op Twitter en Reddit trekken aan de alarmbel omdat ze een extreem hoog SSD-verbruik noteren. Elke Mac heeft een TBW-getal (Total Bytes Written) waarop de garantie vervalt van de SSD-opslag. Bij een 256 GB SSD-model is dat 150 TB. Apple verwacht erop dat gebruikers maximaal 30 TB per jaar aan data wegschrijven, oftewel 84 GB per dag.

In theorie zou dat altijd genoeg moeten zijn, maar nu rapporteren verschillende Mac-gebruikers extreem hoge waarden van 15 TB of meer in de eerste twee maanden gebruik, goed voor 250 GB per dag. Hiermee bereikt het toestel de garantielimiet van de SSD-opslag nog voor de traditionele garantieperiode van twee jaar. Extra vervelend: de SSD’s in Mac-toestellen met een Apple M1-chip zitten vast gesoldeerd op het moederbord.

Swap file

Vermoedelijk schuilt het probleem in overdadig swap file-gebruik. Een swap file (ook bekend als page file) is ruimte op een harde schijf of SSD die als tijdelijke opslag dient wanneer RAM maximaal wordt benut. Swap file biedt een computer meer geheugen dan wat er fysiek is geïnstalleerd.

Het spreekt voor zich dat Mac-gebruikers met de instapconfiguratie van 8 GB RAM en 256 GB SSD meer problemen ondervinden dan duurdere configuraties met meer RAM en een grotere SSD met een hoger TBW-getal.

Oplossing via software update

De kans is groot dat Apple deze evolutie nauw in de gaten houdt en potentieel een software update voorbereid om het probleem te mitigeren. Het valt echter af te wachten of zo’n ingreep impact heeft op de prestaties van het systeem. Daarnaast moeten we ook benadrukken dat het om data gaat en iedereen zijn of haar systeem anders gebruikt. Het probleem geldt mogelijk niet voor jou. Bovendien zijn de softwaretools die de SSD-levensduur analyseren niet altijd even accuraat en is een korrel zout nodig, maar we mogen tegelijk deze problemen niet stilzwijgen.

lees ook

Apple-chips worden veel sneller tegen 2022 om AMD en Intel te vervangen

Tot slot is de garantieperiode bepaald door het TBW-getal extreem conservatief en stopt de SSD niet met werken wanneer de limiet bereikt is op de Mac-toestellen met een Apple M1-chip. Er is potentiële degradatie mogelijk vanaf die limiet, maar de kans is groot dat je toestel nog enige tijd blijft werken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home