Apple A14X Bionic zou Intel Core i9 evenaren in tests

apple

Apple’s nieuwste eigen chips zouden de prestaties van Intel-cpu’s evenaren en zelfs overtreffen. Dat is goed nieuws nu Apple Arm-chips in de Mac wil steken.

Gelekte testresultaten schetsen een interessant beeld van Apple’s nieuwste Arm-chips. Een YouTuber berekende het verschil tussen de X-versies en de gewone varianten van de Bionic-chips van Apple. Daaruit extrapoleerde hij de mogelijke prestaties van de A14X Bionic. De basis voor de berekeningen zijn de gelekte Geekbench-testscores van de gewone A14.

Uit de berekening blijkt dat de A14X een Geekbench-score van rond de 7.500 kan halen Dat brengt de chip op het niveau van de Intel Core i9-9880H. Moest dat kloppen, dan kan Apple met een mobiele chip zonder verregaande koeling één van Intels krachtigste en zwaar gekoelde cpu’s evenaren op het vlak van prestaties. Dat klinkt extreem, maar met de A12X van 2018 zit Intel al in de buurt van pakweg een Intel Core i7-1065G7. In dat opzicht is het niet ondenkbaar dat Apple opnieuw een sprong voorwaarts maakt.

Zoutvaatje

De voorspelling verdient natuurlijk een vaatje zout. Het gaat immers om de extrapolatie van gelekte resultaten. Hoe betrouwbaar die zijn, is niet duidelijk. Bovendien is er geen reden om aan te nemen dat Apple de A14X procentueel  eenzelfde meerwaarde kan geven vergeleken met de A14 als destijds met de A12 en de A12X.

GeekBench is tot slot de enige benchmark die over iOS en Windows heen relevante resultaten geeft. Het is een enkele test die de ruwe rekencapaciteit van een chip meet. De benchmark houdt geen rekening met instructies per cyclus, cachegeheugen of andere architecturale overwegingen. Goed scoren in GeekBench is gezien het architectuurverschil dus geen garantie dat de chips ook in het echte leven op hetzelfde niveau staan.

Apple zal de A14 en de A14X bij TSMC bakken op de splinternieuwe 5 nm-node. Dat alleen al moet garant staan voor een heleboel extra prestaties. Kloppen de voorspellingen, dan is dat een opsteker voor Apple. De fabrikant wil immers zijn hele portfolio naar eigen Arm-gebaseerde chips omzetten. Als die chips presteren op het niveau van Intel maar dan met een veel lager verbruik, is de argumentatie voor de switch snel gemaakt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home