Android 9 Pie vanaf nu beschikbaar

Google stelt vanaf vandaag Android 9 Pie beschikbaar voor zijn eigen Pixel-smartphones. Het gaat niet meer om een béta-versie, maar de stabiele finale versie. Bepaalde functies zullen echter pas beschikbaar zijn wanneer de nieuwe Pixel-smartphones verschijnen later dit jaar.

Google heeft eindelijk onthuld waarvoor de P staat in Android P: Pie. Het blijft zoetigheden regenen in Androidland. De béta is al een paar maanden beschikbaar, maar Google stelt nu een stabiele eindversie beschikbaar om mee aan de slag te gaan. Zoals verwacht krijgen de Pixel-smartphones de primeur. De rest moet nog even wachten.

Pixel-smartphones

Grofweg zijn er drie belangrijke vernieuwingen te onderscheiden. Het besturingssysteem wordt eenvoudiger en intelligenter, en er is aandacht voor wat Google digitaal welzijn noemt. Samen moeten die veranderingen ervoor zorgen dat onze smartphone minder prominent in ons leven aanwezig is.

Opvallend is dat Android 9 Pie nog niet alle functies aan boord heeft die op Google I/O werden aangekondigd. De belangrijkste vermiste is het ‘digitaal welzijn’ met zijn dashboard, app tijden en een instelling die je klaar maakt om te gaan slapen. Die functie is echter wel beschikbaar voor Android P Beta-gebruikers die liever nieuwe functies blijven testen. Inschrijven kan je hier doen.

 

 

Een andere functie die wordt gemist is ‘slices’. Hier verschijnen apps in een zoekfunctie van Google. Zou je bijvoorbeeld ‘Uber’ typen in de zoekbalk, dan krijg je een knop om direct een Uber-rijder op te roepen zonder dat je de app moet openen. Deze functie wordt pas later dit jaar verwacht.

Android 9 Pie

Android 9 Pie en de nieuwe béta is vandaag beschikbaar voor Pixel-gebruikers. Google is niet heel duidelijk wanneer andere fabrikanten ermee aan de slag kunnen, maar de kans is groot dat merken die meewerkten aan het béta-programma snel bediend zullen worden. Het gaat hier om Sony, Xiaomi, Nokia, Oppo, Vivo, OnePlus en Essential. Google houdt het voorlopig veilig op een deadline van eind 2018.

Dat Android 9 uiteindelijk Pie heet, is niet echt een verrassing. Pancake of Pineapple hadden ook nog een mogelijkheid geweest. Opvallend is dat Google specifiek in alle communicatie de nadruk legt op versienummer 9. Meer informatie rond het nieuwe besturingssysteem vind je hier.

Benieuwd wat alle nieuwe functies zijn van Android 9 Pie? Lees dan zeker ons complete overzicht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home