AMD werkt aan noodpatch na haperende Windows-pc’s

amd ryzen chip

Werkt je Windows 10- of Windows 11-pc minder goed na een recente update? Zit er een AMD-chip in je toestel? Dan schuilt daar mogelijk het probleem.

Pc’s met een AMD Ryzen-chip aan boord ondervinden prestatieproblemen sinds een recente Windows-update. Zowel Windows 10- als Windows 11-machines worden geconfronteerd met hakkelde prestatieproblemen, trage laadtijden en andere problemen.

Het probleem zit in de firmware van de TPM-module in het BIOS van AMD Ryzen-moederborden. AMD bevestigt het probleem en verduidelijkt waar de fout zit.

“Sommige AMD Ryzen-systeemconfiguraties kunnen met tussenpozen meerdere fTPM-gerelateerde geheugentransacties uitvoeren in de SPI flash memory (SPIROM) op het moederbord. Terwijl dit gebeurt, stottert het systeem tot de transactie is afgerond.”

AMD werkt aan een patch, maar die zou pas begin mei beschikbaar worden gesteld. Pc-fabrikanten moeten de update aanbieden als een BIOS-update.

Voor wie niet zo lang wil wachten, biedt AMD een tijdelijke oplossing. Je kan wisselen van een fTPM (firmware TPM) naar een dTPM (discrete TPM) in de aparte TPM 2.0-header van het moederbord. Nadeel daar is dat zulke aparte modules gemiddeld 50 tot 100 euro kosten in online winkels en je moet Bitlocker-encryptie uitschakelen wanneer je wisselt van fTPM naar dTPM.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home