AMD Vega Mobile binnenkort beschikbaar voor MacBook Pro

radeon vega

Vanaf eind november kan je de Apple MacBook Pro configureren met een krachtigere Radeon Pro Vega-gpu. De nieuwe grafische kaart krijgt 4 GB HBM2 aan boord en verschijnt in twee smaken: Vega 16 en Vega 20. Beide kaarten zijn een flinke stap voorwaarts vergeleken met de huidige gpu’s.

Op CES begin januari kondigde AMD vol trots het mobiele antwoord op al het grafische geweld van Nvidia. Radeon Vega Mobile zou een krachtige nieuwe optie worden en de Radeon Pro 5xx-reeks aanvullen, maar daarna werd het stil. Tot dit weekend, aangezien Apple heel stiekem de nieuwe AMD Radeon Vega 16 en Vega 20 heeft toegevoegd aan de configuratielijst van de duurste MacBook Pro (vanaf 3.299 euro incl. BTW).

Standaard wordt dat model geleverd met een AMD Radeon Pro 560X met 4 GB GDDR5-geheugen, maar in de configuratielijst staat nu ook dat eind november twee Vega Mobile-opties worden toegevoegd aan de configuratie.

HBM2

Helaas is Apple eerder vaag over de exacte specificaties van de twee nieuwe gpu’s. Wie op ‘meer informatie’ klikt, komt terecht op de startpagina van de MacBook Pro zonder extra uitleg. Anandtech heeft een overzicht gemaakt van de nieuwe Radeon Pro Vega 16 en Pro Vega 20, vergeleken met de huidige Radeon Pro 560X.

 

Bron: Anandtech

De nieuwe Vega Mobile-oplossingen brengen behoorlijk wat verbeteringen met zich mee. Het aantal kernen stijgt met 25 procent voor de Pro Vega 20 en er is 2,35x meer geheugenbandbreedte voor de Vega 16 / 20 vergeleken met de huidige Radeon Pro 560X. Dit is vooral dankzij het krachtige HBM2 dat veel meer bandbreedte heeft dan GDDR5.

Het valt af te wachten in hoeverre deze verbeteringen ook merkbaar zijn in gpu-geoptimaliseerde applicaties. Daarnaast is er ook niets bekend over de zuinigheid van de nieuwe chips. De afgelopen jaren heeft AMD dikwijls het onderspit moeten delven tegen Nvidia op vlak van stroomefficiëntie. Eind november zullen we weten hoe de prestaties en stroomverbruik zijn van de nieuwe MacBook Pro-toestellen met Vega Mobile.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home