AMD stuurt AM4-moederbord op pensioen voor lancering 5 GHz Ryzen 7000

AMD Ryzen

AMD verklapt op Computex meer details over zijn toekomstige Ryzen 7000-processors. Die worden sneller dan ooit en zullen voor het eerst niet meer compatibel zijn met bestaande moederborden.

De AM4-moederborden van AMD mogen stilaan op pensioen. Sinds de lancering van AMD Ryzen heeft de processorbouwer ervoor gezorgd dat moederborden mits een update compatibel bleven met nieuwe generaties van AMD Ryzen. Wanneer de moederbordfabrikant een patch heeft voorzien, kan je vandaag een AMD Ryzen 5000-CPU in een moederbord stoppen dat je in 2017 bij de lancering van de eerste Ryzen-chips kocht.

Ryzen 7000-specificaties

Daar komt nu verandering in, kondigt CEO Lisa Su aan op een keynote tijdens de Computex-conferentie. In de herfst zal AMD Ryzen 7000 lanceren, gebouwd op de Zen 4-architectuur. De nieuwe chips worden door TSMC gebakken op het 5 nm-proces. Ze krijgen 1 MB cache per kern mee, wat een verdubbeling is tegenover de vorige generatie. De krachtigste chips in het gamma halen een kloksnelheid van meer dan 5 GHz.

lees ook

AMD Epyc 7003 ‘Milan-X’ beschikbaar: 768 MB L3 3D V-cache

De Zen 4-chipmets komen op een die terecht gebouwd op 6 nm. Daarop integreert AMD grafische capaciteiten gebouwd op de RDNA 2-architectuur. AMD Ryzen 7000 krijgt verder I/O-controllers voor DDR5- en PCIe 5.0-compatibiliteit. De keerzijde van al dat lekkers: de capaciteiten van de AM4-socket zijn niet meer toereikend.

AM5

Daarom maakt AMD de stap naar AM5. AM5-moederborden krijgen volgens Su 24 PCIe-lanes en 14 USB-interfaces compatibel met USB C en transfersnelheden tot 20 GB/s. De processors krijgen tot 170 watt van het moederbord, waar dat met AM4 nog 142 watt was.

AMD voorziet opnieuw drie versies van AM5-moederborden waarmee fabrikanten het onderscheid kunnen maken tussen instap-edities en premium-hardware.

  • X670 Extreme: de topmodellen die alle capaciteiten van chips ondersteunen, met twee PCIe 5.0-aansluitingen voor GPU’s. Overklokken van de chip kan.
  • X670: Ook hier kan je overklokken. PCIe 5.0-ondersteuning voor GPU’s is optioneel en zal dus van het model afhangen.
  • B650: Dit zijn de instap AM5-moederborden. Overklokken kan niet en de moederborden ondersteunen enkel PCIe 4.0 voor GPU’s.

Alle moederborden, ongeacht het type, krijgen minstens één PCIe 5.0-NVMe-slot voor SSD’s mee. ASRock, Asus, Gigabyte, Biostar en MSI zullen al AM5-moederborden maken.

Toekomst

Hoe de AMD Ryzen 7000-familie er precies zal uitzien, verklapt AMD nog niet. Het is evenmin duidelijk wat de plannen voor de AM5-socket zijn. Vermoedelijk heeft AMD de ambitie om die opnieuw voor verschillende generaties te ondersteunen, al is dat op dit moment speculatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home