AMD plant lancering Threadripper 5000 met Zen 3 voor augustus

AMD

Volgende maand zal AMD zijn nieuwste generatie van Threadripper-chips lanceren. De CPU’s zullen de Zen 3-architectuur omarmen.

AMD zal in augustus zijn Threadripper 5000-chips onthullen. Dat weet MoePC op het gezag van meerdere bronnen. Op het eerste zicht zijn de wijzigingen met Threadripper 3000 niet zo groot. Opnieuw voorziet AMD een maximum van 64 rekenkernen en 128 threads op een chip die in de TRX4-socket past. Bovendien bakt TSMC ook deze processor om 7 nm, al gaat het om een lichtjes verbeterd fabricageproces.

Vernieuwingen

Onder de motorkap veranderen er desalniettemin enkele belangrijke zaken. De opvallendste vernieuwing is de sprong van de Zen 2 naar de Zen 3-architectuur die intussen de hele Ryzen line-up aandrijft. Zen 3 is een stuk efficiënter met een toename van 19 procent in de instructies per cyclus. Verder wil AMD hogere kloksnelheden aanbieden, waardoor Threadripper 5000 een stuk sneller belooft te worden dan Threadripper 3000.

lees ook

AMD lanceert Zen 3-architectuur met Ryzen 5000-desktopprocessors

Tot slot sleutelt AMD nog aan de L3-cache. Die verdubbelt per core complex naar 32 MB. Andere specificaties blijven gelijk. AMD houdt aan PCIe 4.0 en DDR4, en plant nog geen ondersteuning voor PCIe 5.0 of DDR5. Daarvoor moeten we nog een generatie wachten.

De AMD Threadripper-chips kennen momenteel geen gelijke. Ze zijn bedoeld voor creatieve professionals en prosumers die een enorme hoeveelheid rekenkernen willen, zonder dat ze daarvoor bij een serverchip hoeven aan te kloppen. Intel heeft momenteel geen antwoord op de line-up.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home