AMD lanceert Ryzen Pro 5000-processors voor zakelijke laptops

AMD Ryzen Pro

AMD lanceert professionele varianten van zijn Ryzen 5000 Mobile-portfolio. Drie nieuwe chips combineren bestaande prestaties met functies gericht op veiligheid en samenwerking.

AMD pakt uit met Ryzen Pro 5000 Mobile: een reeks van mobiele processors gebouwd voor zakelijke toestellen. Ryzen Pro 5000 is gebaseerd op de Ryzen 5000 Mobile-reeks die AMD in januari van dit jaar introduceerde. De hele 5000-reeks is gebouwd op de Zen 3-architectuur en wordt gebakken op TSMC’s 7 nm-bakproces. Ryzen Pro 5000 volgt Ryzen Pro 4000 op. Het gaat om volgende chips:

TypeKernen/ThreadsKloksnelheid/Turbo (GHz)Gecombineerde cacheTDP
Ryzen 7 Pro 5850U8 / 164,4 / 1,92015
Ryzen 5 Pro 5650U6 / 124,2 / 2,31915
Ryzen 3 Pro 5450U4 / 84,0 / 2,61015

Ryzen, Mobile maar dan Pro

Het Pro-label heeft naar goede gewoonte niet echt een impact op de prestaties. De Pro-chips zijn van hetzelfde ijzer gesmeed als de klassieke variant. AMD gaat er opnieuw prat op dat zijn chips even goed of beter presteren dan die van Intel en dat met een lager TDP. De claims zijn veelbelovend maar een laptop is meer dan alleen een krachtige processor. We zijn benieuwd naar de autonomie en responsiviteit van zakelijke systemen met AMD Ryzen Pro 5000 aan boord, al zal er geen groot verschil zijn vergeleken met gewone Ryzen 5000 Mobile-laptops.

lees ook

AMD barst van zelfvertrouwen bij lancering nieuwe mobiele processors

De AMD Ryzen Pro 5000-CPU’s hebben natuurlijk enkele unieke features aan boord die hen onderscheiden van de klassieke processors. Het grote onderscheid komt van de extra ingebouwde capaciteiten. De Pro-CPU’s hebben AMD’s professionele beheersfunctionaliteit aan boord, naar analogie met Intel vPro. Voor grote organisaties die een vloot aan laptops beheren, is die capaciteit onontbeerlijk. Voor kmo’s speelt de functionaliteit niet altijd een belangrijke rol. Zoals we eerder analyseerden heb je geen Pro-chip in je laptop nodig gewoon omdat het toestel zakelijk wordt ingezet.

AMD’s Pro-processors brengen echter nog enkele extra verbeteringen met zich mee. Zeker op het vlak van veiligheid wil AMD zich onderscheiden. AMD introduceert met deze chips de AMD Shadow Stack en Secured Core PC-technologieën. De Shadow Stack is een hardwarematige beschermingslaag op de chip die het systeem bijkomend beveiligd, terwijl Secured Core PC AMD’s naam is voor een diepe integratie met Windows op het vlak van security.

OEM-partners

Met de nieuwe chips kunnen OEM’s laptops bouwen met AMD-processors gericht op grote bedrijven en enterprises. Onder andere HP en Lenovo omarmen die capaciteit al meteen met enkele nieuwe toestellen zoas de HP EliteBook 845 G8 en de Lenovo ThinkPad T14S. De HP ProBook Aero 635 G2 en de HP ProBook x360 435 G8 springen het meest in het oog aangezien die toestellen het komende jaar exclusief met AMD-binnenwerk naar de markt komen.

lees ook

AMD Epyc 7003-reeks: meer pk’s voor minder geld

Het zijn drukke tijden voor AMD’s chip-portfolio. Gisteren nog liet de chipdesigner de AMD Epyc 7003 op de wereld los. Die serverchips zijn eveneens op Zen 3 gebaseerd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home