AMD lanceert Ryzen 7020 voor goedkope laptops

amd ryzen chip

AMD introduceert Ryzen 7020: een line-up van nostalgische processors die vooral de prijs moet drukken.

Omdat we niet allemaal AI-algoritmes trainen voor een multinational terwijl we in 4K gamen en de eigenhandig de nieuwe Pixar-film designen, introduceert AMD een laptopprocessor die niet echt tot de verbeelding spreekt. De AMD Ryzen 7020-reeks is gericht op doorsnee toestellen voor doorsnee gebruik. Dat weerspiegelt zich in een line-up die midden- en onderaan het spectrum zit en laptops met een gelijkaardige positionering moet aandrijven.

Specificaties

AMD kondigt in eerste instantie drie chips aan: De Ryzen 5 7520U is de krachtigste, gevolgd door de Ryzen 37320U en tot slot de Athlon Gold 7220U. De drie processors hebben een TDP tussen de acht en de vijftien watt. AMD voorziet ze van een bescheiden grafische component met geïntegreerde Radeon 610M-graphics. De twee Ryzen-processors krijgen vier rekenkernen en acht threads mee, de Athlon moet het met respectievelijk twee en vier stellen.

TypeKernen/ThreadsKloksnelheid/Turbo (GHz)Cache (MB)
Ryzen 5 7520U4 / 82,8 / 4,36
Ryzen 3 7320U4 / 82,4 / 4,16
Athlon Gold 7220U2 / 42,4 / 3,75

AMD grijpt voor deze processors naar een op zijn zachtst gezegd volwassen architectuur: terwijl Zen 4 al op de markt is, worden deze chips met Zen 2 gemaakt. Die architectuur kwam al in 2019 op de markt. In essentie verpakt AMD hier dus oudere chips als nieuwe exemplaren. AMD is hier wel transparant over. De fabrikant kondigde pas nog aan dat processors die vanaf volgend jaar op de mark verschijnen, nieuwe regels rond naamgeving zullen volgen. Daar geeft het derde cijfer in het typenummer de versie van architectuur aan.

Instaptoestellen

AMD verwacht dat laptops aangedreven door Ryzen 7020 tot twaalf uur lang op één batterijlading kunnen meegaan. Bovendien moeten de prestaties hoger liggen dan wat Intel kan bieden met Core i3.

Deze chips lijken vooral interessant voor instaptoestellen waar een scherp prijskaartje voorop staat. Denk aan mobiele toestellen voor gebruikers die vooral in de cloud of met VDI-toepassingen werken, maar eventueel ook studenten die een multimedia- en notitiemachine zoeken. Mag het toch wat meer zijn, laat je dan niet misleiden door de ‘7’ vooraan in Ryzen 7020. Met de rest van de Ryzen 7000-reeks hebben deze processors niet zo veel te maken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home