AMD dumpt GlobalFoundries na stopzetting 7 nm-procedé

GlobalFoundries

GlobalFoundries gaat niet verder met de ontwikkeling van zijn 7 nm-procedé. De chipbakker verschuift de focus naar 14 nm en 12 nm FinFET, en elimineert daarmee zichzelf als kanshebber voor de productie van AMD’s nieuwe generatie processors.

Volgens CEO Tom Caulfield hebben de klanten van GlobalFoundries weinig interesse in de 7 nm-architectuur. In plaats daarvan houden ze volgens hem liever vast aan de huidige architecturen en zoeken ze andere manieren om de prestaties verder te verbeteren.

“De overgrote meerderheid van de klanten zonder eigen fabs zijn er vandaag naar op zoek om meer waarde uit elke technologie-generatie te halen, om de aanzienlijke investeringen ten volle te benutten.”, zegt Caulfield in een persbericht. Volgens de CEO ontwerpen steeds minder klanten in de uiterste limieten van de wet van Moore. GlobalFoundries verschuift daarom zijn middelen naar andere technologieën in zijn portfolio, die het meest relevant zijn voor de klanten in groeiende marktsegmenten.

14/12 nm FinFET

Concreet zal er meer worden geïnvesteerd in de productie van 14 nm en 12 nm FinFET, omdat daar volgens Caulfield ook de meeste aandacht van zijn klanten naartoe gaat. GlobalFoundries wil dit platform verder ontwikkelen om het relevanter te maken. De R&D-teams zullen worden geherstructureerd en er wordt onvermijdelijk ook in het personeelsbestand gesnoeid.

De beslissing is ietwat opmerkelijk omdat GlobalFoundries hiermee zijn plaatsje afstaat in de spits van de processorontwikkeling. Alleen TSMC en Samsung zetten nu nog verder in op de ontwikkeling van hun 7 nm-architecturen.

AMD kiest voor TSMC

Het zag er lang naar uit dat GlobalFoundries het contract zou binnenhalen om AMD’s nieuwe generatie 7 nm-processors te bakken. Door de ontwikkeling van zijn 7 nm-procedé te staken, heeft GlobalFoundries zichzelf uit die race geschreven. AMD heeft ondertussen al laten weten dat het met het Taiwanese TSMC in zee zal gaan voor de productie van zijn nieuwe chips.

De 7 nm-chips worden bijzonder belangrijk voor AMD. Een succesvolle lancering zal de druk op Intel verder opvoeren, nu die laatste ermee worstelt om zijn 10 nm-procedé op punt te krijgen. AMD verwacht dat de eerste GPU’s met de 7 nm-architectuur deze herfst al van de band rollen, gevolgd door de eerste CPU’s in 2019.

Overigens worden de banden met GlobalFoundries niet volledig gebroken. AMD’s voormalige dochterbedrijf blijft verantwoordelijk voor de productie van de 14 nm- en 12 nm-chips, waaronder de Ryzen-, Radeon- en Epyc-productlijnen, die het bedrijf dit jaar een flinke comeback hebben bezorgd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home