AMD-driver maakt Windows-pc’s stuk in zeldzame gevallen

Na een aantal weken onderzoek heeft AMD de fout kunnen identificeren in zijn Adrenalin-drivers. Er wordt aan een update gewerkt.

Sinds midden februari zit er een bug in het Adrenalin-driverpakket van AMD dat Windows-installaties verwijdert. Resultaat: je pc crasht, waarna je Windows opnieuw mag installeren. Na tal van meldingen op Twitter en ComputerBase forums heeft AMD eindelijk de bug kunnen reproduceren.

De fout zit in Adrenalin 23.2.1 bij gebruikers die tijdens de installatie de optie Factory Reset aanvinken. In sommige gevallen durft de software een stukje code van de bootpartitie te veranderen/verwijderen, wat resulteert in een corrupte Windows-versie. Gelukkig gaat het maar om een heel selecte niche van gebruikers die de fout ervaren, maar het spreekt voor zich dat je liever het risico niet wil nemen.

Gelukkig kan je de bug handig omzeilen door deze functie niet in te schakelen. AMD biedt de optie aan om een zuivere driverinstallatie te starten, maar je bent dat niet verplicht en de functie is ook standaard altijd uitgevinkt. Wie toch graag zuiver wil starten, kan nu beter kiezen voor de Driver Display Uninstaller (DDU)-tool die je hier kan downloaden. Die verwijdert alle sporen van Nvidia, AMD of Intel bij een eerdere driverinstallatie en is compatibel met Windows 11, 10 en 7.

lees ook

GPU-verkoop voor pc’s kent grootste dip in decennium

Volgens PCWorld onderzoekt AMD op dit ogenblik het probleem verder om de totale omvang goed te begrijpen. Het is daarom nog niet zeker dat een volgende update van de Adrenalin-drivers al de oplossing bevat. Wees daarom extra voorzichtig en vink de Factory Reset-optie voorlopig niet aan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home