Adobe voegt indrukwekkende ‘neural filters’ toe aan Photoshop

Adobe

Deze week op het virtuele Adobe Max 2020 brengt Adobe een heel scala aan nieuwe functies uit. Adobe komt onder meer met een tool om de lucht in een foto te veranderen, een verbeterde selectie van randen van een object en een pakket aan fotobewerkingstools die Adobe ‘neural filters’ noemt.

De neural filters zijn de klapper van de nieuwe Photoshop-tools. Ze zijn vooral bruikbaar voor het bewerken van portretten. Met neural filter kan Photoshop de leeftijd en de gezichtsuitdrukking van de persoon op de afbeelding aanpassen. Het is mogelijk om emoties als geluk, verrassing en boosheid in een foto te versterken of verzwakken met een aantal eenvoudige sliders. Ook is het mogelijk om een bril te verwijderen of oneffenheden in de huid met één muisklik weg te werken. 

De mogelijkheden gaan nog veel verder dan alleen het veranderen van het gezicht. Zo is het ook mogelijk om de make-up of de stijl van de ene foto over te brengen naar de andere. Ook dit kan in slechts een paar muisklikken. “We kunnen nu zeggen dat Photoshop ’s werelds meest geavanceerde AI-applicatie is”, vertelt Maria Yap, Adobe’s vice president of digital imaging in een interview aan The Verge. “We creëren dingen in afbeeldingen die er nog niet eerder waren.”

Met de video geeft Adobe een overzicht van de mogelijkheden de neural filters met zich meebrengen. In de video zien de nieuwe functies er zeker veelbelovend uit. Toen we de filter zelf uittesten, viel het een beetje tegen en leverde het vooral een heel onrealistisch beeld op. De nieuwe AI-tools van Adobe brengen zeker potentie met zich mee, maar er is nog veel werk nodig om ze écht goed te laten werken.

Adobe Stock als basis voor het trainen van het algoritme

De AI-tools die Photoshop gebruikt, werken door voor en na beelden te gebruiken van afbeeldingen die bewerkt zijn door professionele fotografen. Die worden gevoed aan het algoritme. “We trainen het netwerk simpelweg om dezelfde correcties uit te voeren die een professionele retoucheur zou doen”, legt Alexandru Costin, Adobe vice president of engineering bij Creative Cloud uit. 

Het klinkt simpel, maar deze training kan op veel manieren misgaan. Een daarvan is het invoeren van biased data. De algoritmes leren alleen van de beelden die je aan ze laat zien. Als je bijvoorbeeld voornamelijk gezichten van blanke mannen invoert, werkt de bewerking niet voor iemand die niet binnen die beschrijving valt. Adobe heeft een groot voordeel om zich te behoeden tegen dit probleem: zijn enorme catalogus aan stockfoto’s, een enorme verzameling aan afbeeldingen van ontzettend veel verschillende mensen. “We vulden onze training data aan met Adobe stock photo’s, waardoor we een zo goed mogelijke training set hadden”, zegt Costin. 

Verbeterde color grading tools in Lightroom

Naast Adobe Photoshop is ook Lightroom aangevuld met nieuwe functies voor het bewerken van afbeeldingen. Color grading is een verbeterde versie van de voornamelijke split-toning tool. De functie heeft veel weg van de videobewerkingstools in Premiere, waarbij gebruikers aparte opties krijgen om hooglichten, middentonen en schaduwen te bewerken. Het wordt mogelijk om per onderdeel de kleurtoon te selecteren en meteen te bepalen hoe sterk deze kleurtoon moet zijn. 

Naast de verbeterde color grading tools, krijgt Lightroom nog een aantal andere updates. Zo ondersteunt het nu grafische watermerken, automatisch opslaan van verschillende versies van een foto tijdens het bewerken en zijn er prestatieverbeteringen voor de desktopversie. Ook is er een nieuwe ‘best photos’ tool in de mobiele versie die automatisch de beste foto’s uitkiest.

Tip: Photoshop krijgt tool om originele content te belonen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home