Adobe verliest foto’s van klanten na Lightroom-update

Adobe
-

Adobe Lightroom-gebruikers zijn foto’s en presets definitief kwijt nadat er een fout sloop in een update voor de iOS-toepassing. Er is geen oplossing.

Wie de recentste update voor Adobe Lightroom op iOS binnenhaalde en nu foto’s en presets mist, is niet alleen. Er is iets flink misgelopen met de update, waardoor beelden en presets na de update permanent gewist raakten. Adobe bevestigt intussen dat er een probleem is. De softwarespecialist geeft bovendien te kennen dat de presets en de beelden definitief kwijt zijn. Er bestaat met andere woorden geen oplossing.

De problemen deden zich voor met de update naar Lightroom 5.4.0. Data die niet gesynchroniseerd was met de Lightroom-cloud, werd potentieel gewist. Intussen heeft Adobe versie 5.4.1 van de software uitgebracht om het probleem voor toekomstige klanten te voorkomen. Adobe benadrukt dat assets in de Lightroom cloud zelf wel intact zijn en dat de problemen zich beperken tot Lightroom voor iPhones en iPads.

Geen back-ups

Klanten klagen dat ze soms honderden foto’s en honderden dollars aan presets kwijt zijn. In veel gevallen is teveel medelijden niet aan de orde, aangezien het om gebruikers gaat die foto’s op hun mobiel toestel bewaarden zonder enige vorm van back-up. Waardevolle data op een enkele plaats bewaren is altijd een slecht idee en al zeker op toestellen doe mobiel zijn en dus onderhevig aan schade of diefstal. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, zoals fotografen die op vakantie weg van een internetverbinding kiekjes namen, aankomen bij wifi, een update installeren en alles kwijt zijn.

De fout ligt voor honderd procent bij Adobe en doet denken aan een eerdere mislukking van Microsoft. Vorig jaar raakte gebruikers bestanden in OneDrive kwijt na een Windows-update. Die situatie was toen nog pijnlijker, aangezien het om data ging waarvan mensen dachten dat ze net veilig geback-upped was in de cloud.

De Adobve-situatie toont nogmaals het belang van back-ups aan. Er kan altijd iets mislopen met het toestel waarop je gegevens bewaart. Het is essentieel om een kopie te hebben op minstens één andere locatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home