Adobe gaat met Firefly de concurrentie aan met DALL-E

Adobe Firefly

Het heeft even geduurd, maar ook Adobe springt aan boord van de AI-trein. Het bedrijf kondigt een ‘familie van generatieve AI-modellen’ aan, genaamd Adobe Firefly. 

Bij de lancering brengt Adobe twee tools uit die gebruik maken van AI. De ene tool werkt als DALL-E, waarbij gebruikers een prompt kunnen typen om een afbeelding te genereren. De andere tool genereert gestileerde tekst en werkt als een soort AI-WordArt. 

Adobe Firefly is op voor nu nog enkel als bèta te gebruiken via een website. Uiteindelijk is Adobe van plan om generatieve AI-tools te integreren met zijn creatieve apps, zoals Photoshop, Illustrator en Premiere. 

“We zijn niet bang voor verandering en we omarmen deze verandering”, zegt Alexandru Costin, VP van generatieve AI en Sensei bij Adobe. “We integreren deze mogelijkheden rechtstreeks in producten, zodat klanten niet hoeven te weten of het generatief is of niet.”

Adobe Firefly voorbeeld
De nieuwe AI ‘WordArt’-tool | Bron: Adobe

Niet getraind op ‘gestolen’ werk van kunstenaars

Adobe is een van de weinige bedrijven die bekend maakt op welke gegevens zijn modellen zijn getraind. Volgens Adobe bestaat de training content voor de AI enkel uit afbeeldingen uit de Adobe Stock-bibliotheek en werk zonder copyright. Als dit waar is, zal Adobe – in tegenstelling tot andere tools – geen boze artiesten achter zich aan krijgen. 

Om makers nog meer aan zijn kant te krijgen, zegt Adobe van plan te zijn hen ook te gaan betalen voor het bijdragen van trainingsgegevens. Bij de lancering is hier nog geen sprake van, maar het bedrijf is van plan om nog vóór het systeem uit bèta komt een compensatiestrategie te ontwikkelen. 

Makkelijker te gebruiken dan andere tools

Adobe wil zijn AI-tools gebruiksvriendelijker maken dan die van zijn concurrenten. In plaats van dat je lange, ingewikkelde prompts moet intypen om een bepaalde afbeelding te krijgen, werkt Adobe met ingebouwde opties voor kunststijlen, belichting en beeldverhouding. Dit lijkt op een meer gedetailleerde versie van wat Canva nu al aanbiedt. Om het nog makkelijker te maken, kun je ook verschillende effecten toepassen op een afbeelding die al is gegenereerd. 

Uiteindelijk wil Adobe ook generatieve tools gaan verwerken in zijn huidige apps. Zo krijgt Photoshop AI-gegenereerde outpainting, kan Illustrator vectorvariaties genereren op handgetekende schetsen en kun je met Premiere een afbeelding kleuren of restylen met slechts een prompt. Adobe heeft nog niet gezegd wanneer deze functies beschikbaar worden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home