14de generatie Intel-chips voor desktop nu beschikbaar met turbo tot 6 GHz

Zes nieuwe desktopprocessors bijten de spits af. Op de 14de generatie mobiele chips van Intel is het nog wachten tot december.

Onder codenaam Raptor Lake Refresh verschijnen vanaf vandaag zes nieuwe 14de generatie Intel-chips op de markt. Het topmodel, de Intel Core i9-14900K, krijgt voor het eerst een boostklok van 6 Ghz standaard uit de doos. Vorig jaar was er al een limited edition Intel Core i7-13900KS die door de 6 GHz-grens brak, maar nu kan je de nieuwe generatie Core i9 in elke winkel krijgen.

Spierballen rollen in turbokloksnelheden is fijn, maar hoe lang de chip die kan aanhouden is niet bekend. Dan is de belangrijke evolutie van de Core i7-lijn interessanter met een verhoging van acht naar twaalf efficiëntiekernen (E-kernen). Het aantal prestatiekernen (P-kernen) blijft met acht hetzelfde als vorige generatie.

De volledige lijst met aangekondigde chips vind je hieronder:

Het spreekt voor zich dat Intel in zijn eigen presentatie enkel maar de betere resultaten zal delen met de wereld. Hieronder kan je zien hoe de nieuwe chips presteren tegenover de vorige generatie én ten opzichte van de AMD Ryzen 9 7950X.

Alle 14de generatie Intel-chips werken met Intel 600- en 700-moederborden omdat de chipfabrikant nog dezelfde LGA 1700-socket gebruikt. De chips ondersteunen Wifi 7 en Bluetooth 5.4 binnen high-end moederborden in de Z790-reeks. DDR5 5600 en DDR4 3200 zijn de maximum geheugensnelheden die Intel ondersteunt.

De chips krijgen identiek dezelfde prijs als de 13de generatie Intel-chips bij hun lancering vorig jaar. De prijzen in dollars kan je hierboven al zien. Europrijzen zijn voorlopig nog niet beschikbaar, maar lokale webshops zullen doorheen de dag de nieuwe chips publiceren inclusief hun prijzen.

Op de 14de generatie mobiele chips van Intel, codenaam Meteor Lake, is het wachten tot 14 december. Alle informatie die de chipfabrikant nu al bekend heeft gemaakt daarrond, vind je hier.

lees ook

Intel start massaproductie Intel 4 in Europa

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home