De Leuvense producent van microwaterkrachtcentrales Turbulent gaat TSMC voorzien van groene energie. Knap, want TSMC is de grootste fabrikant van computerchips en halfgeleiders. De centrales komen op verschillende sites van het bedrijf in Taiwan.
Het Leuvense Turbulent gaat ’s Werelds grootste microchipfabrikant TSMC van groene stroom voorzien. Turbulent gebruikt bestaande hydraulische structuren en irrigatiekanalen om de microwaterkrachtcentrales te installeren. Zelfs een klein hoogteverschil in rivieren of kanalen is voldoende om de centrales te laten werken.
“Onze ecologische voetafdruk zeer klein, want vissen kunnen ongestoord door de turbine zwemmen,” zegt Geert Slachmuylders, CTO van Turbulent. Samen met Jasper Verreydt richtte hij in 2015 het bedrijf op dat meteen het label ‘veelbelovend’ kreeg opgeplakt. Turbulent verkocht al hydro-elektrische turbines in de VS, Portugal en Thailand, en geniet interesse vanuit Wallonië en Frankrijk.
Klein maar krachtig
Voor TSMC bouwt Turbulent in een eerste fase zes microwaterkrachtcentrales in de kanalen rond de productiesites, goed voor een vermogen van 200 kW. Daar blijft het niet bij want TSMC heeft al gevraagd om op te schalen naar 10MW, goed voor 140 turbines. Aangezien Taiwan weinig plaats heeft, worden kanalen en rivieren maximaal benut om energie op te wekken en daar speelt Turbulent handig op in. Eén turbine met een diameter van twee tot drie meter kan evenveel energie ophalen als een voetbalveld vol zonnepanelen.
Stroomversnelling voor Turbulent
Na de aanstelling vorig jaar van CEO Walter Buydens en Salesmanager Maria Elvira Zeman kwam de groei van het bedrijf, mede door twee investeerders, in een stroomversnelling. Letterlijk, want waar Turbulent in de eerste vijf jaar voor 400kW vermogen verkocht, dan zal dit eind 2022 vier keer meer zijn. In 2025 wil Turbulent 10MW bereiken. Ter info, de kernreactor Doel 1 heeft een capaciteit van 400MW.
Om werkkapitaal en middelen voor research op te krikken is Turbulent bovendien een kapitaalronde gestart. “De bedoeling is om 2 miljoen euro extra op te halen. We gaan dit jaar ontploffen, al is dat misschien niet het goede woord. We zitten in een stroomversnelling, dat klinkt beter”, besluit CEO Walter Buydens.