Tim Cook: “Apple hoeft niet de eerste te zijn met AI, maar de beste”

tim cook apple

Is Apple laat op het AI-feest met Apple Intelligence? Volgens Tim Cook gaat het niet om wie de eerste is met AI, maar wie het op de beste manier naar het grote publiek brengt.

In juni kondigde Apple tijdens zijn jaarlijkse WWDC-conferentie Apple Intelligence aan: een suite van intelligente AI-functies voor zijn telefoons en computers. Met Apple Intelligence kan je e-mails laten schrijven, notificaties samenvatten en andere tijdrovende bezigheden uitbesteden aan AI. Apple sprong zo eindelijk mee op de AI-hypetrein.

De eeuwige criticasters van de iPhone-bouwer zullen stellen dat Apple daar schromelijk laat mee was. De AI-trein denderde op het moment dat Apple Intelligence werd aangekondigd al anderhalf jaar voort aan een razende snelheid. Ook haalde Apple Intelligence de lancering van de iPhone 16 en iOS 18 niet. Het sentiment dat Apple achterop hinkt in de AI-race, zou volgens Bloombergs vaste Apple-analist Mark Gurman ook onder het eigen personeel leven.

Tim Cook ziet dat helemaal anders. In een uitgebreid interview met Wall Street Journal licht hij zijn AI-plannen toe. De focus van Apple ligt niet op de eerste te zijn, maar de beste.

De laatsten zullen de besten zijn

“We waren zeker niet de eerste die met intelligentie bezig waren”, geeft Cook toe. “Maar we doen het op de manier waarvan we geloven dat die het beste is voor de klant.” In het interview zal Cook ook nog uitgebreid vertellen over de manier waarop Apple Intelligence zijn leven veranderd heeft en hoe het ook de gebruikerservaring van alle Apple-producten zal veranderen.

Je kan het eens zijn met Cook of niet, voor zijn woorden valt zeker wat te zeggen. De AI-functies die Apple Intelligence naar de iPhone en Mac brengt, zijn zeker niet nieuw ten opzichte van wat Google en Microsoft al een tijdje doen. Maar Apple weet het allemaal wel netjes te integreren op een manier dat de concurrentie voorlopig nog niet lukt. Het bedrijf weet als geen ander hoe het zijn ecosysteem kan uitspelen. Je kan bijvoorbeeld vragen aan je iPhone stellen die zich over meerdere toepassingen tegelijk strekken.

Helaas is het hele Apple Intelligence-verhaal nog niet zo relevant voor wie in de EU woont. Uit protest tegen de DMA en de verplichtingen die bij het statuur van poortwachter horen, weigert Apple voorlopig om zijn AI-suite naar Europese gebruikers te brengen. Voor macOS zou de deur nog op een kiertje staan, maar voor iOS blijft die voorlopig potdicht.

Geduld met Vision Pro

Tim Cook spreekt over die andere grote gok die Apple dit jaar gemaakt heeft: de Vision Pro. De AR-headset werd met veel tromgeroffel aangekondigd – herinner je je nog het befaamde One More Thing-moment van Cook tijdens WWDC 2023? – maar voorlopig krijgt Apple het product nog niet van de grond. Verkoopcijfers liggen laag wegens het hoge prijskaartje van 3.500 dollar en ontwikkelaars laten de headset links liggen.

Dat de Vision Pro niet meteen een kassucces zou zijn voor Apple, lijkt ook binnen de verwachtingen van Cook te liggen. “Het is geen massaproduct,” zegt Cook. “Op dit moment is het een early-adopter-product. Mensen die de technologie van morgen vandaag willen hebben, daar is het voor. Gelukkig zijn er genoeg mensen die in dat kamp zitten.”

Een eventuele tweede generatie zou wel raak moeten zijn. Apple overweegt volgens bronnen een goedkopere versie met lichtere chip en zonder EyeSight-functie. ‘Goedkoop’ betekent in het lexicon van Apple nog altijd wel tweeduizend dollar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.