SoftBank CEO: ‘AI over drie jaar zo intelligent als de mens’

ai vs mens

Volgens de CEO van SoftBank is algemene artificiële intelligentie nog maar twee tot maximaal drie jaar verwijderd. ‘Super AI’ zou zelfs over een decennium mogelijk zijn.

Masayoshi Son, CEO van het Japanse techconcern SoftBank, deed de uitspraak tijdens een conferentie van zijn bedrijf in Tokyo. Volgens Son gaan ontwikkelingen in artificiële intelligentie razendsnel. “Er is een goudkoorts van intelligentie aangebroken. Degene die het snelst gaat, zal winnen”, aldus Son.

Een volgende grote evolutie in AI-ontwikkeling zou ‘algemenen artificiële intelligentie’: het punt waarop de capaciteiten van AI-systemen op hetzelfde niveau staat als het menselijke brein. Dit Terminator-scenario is volgens de SoftBank CEO maximaal twee à drie jaar verwijderd. Binnen dit en een decennium zouden we zelfs ‘super AI’ krijgen die tot tienduizend keer intelligenter is als de mens.

Eerst denken, dan doen

Son ziet zijn voorspellingen gesterkt door de recente introductie van OpenAI’s 01-model. Dit model is in staat om ‘na te denken’ alvorens een antwoord te geven. Het antwoord laat wat langer op zich wachten, maar de kwaliteit zou veel hoogstaander moeten zijn.

De CEO vroeg aan het model hoe hij van tien miljoen yen honderd miljoen zou kunnen maken en kreeg binnen 75 seconden een gedetailleerd antwoord. Het antwoord hield Son helaas voor zichzelf. Het vermogen om na te denken is een belangrijk opstapje richting intelligentie, maar er is natuurlijk nog veel meer nodig dan dat om AI onze evenknie te kunnen noemen. Algemene intelligentie bereiken is de droom van OpenAI CEO Sam Altman.

Het is niet toevallig dat Son naar de modellen van OpenAI refereert. SoftBank is één van de investeerders in de recente investeringsronde door OpenAI. Het Japanse techconcern, dat onder andere ook eigenaar is van Arm Holdings, investeerde 500 miljoen dollar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.