Qualcomm Snapdragon 8 Elite is een pc-CPU in een smartphone

De nieuwe topchip van Qualcomm voor smartphones is een evolutie van zijn nieuwste CPU’s die je vandaag in pc’s terugvindt.  

Dit jaar heeft Qualcomm ons geïmponeerd met zijn Snapdragon X ARM-chips in Windows 11-laptops. De chip is ontzettend zuinig en presteert even goed of beter dan AMD- en Intel-equivalenten. Zowel de Snapdragon X Elite als de X Plus waren een schot in de roos. Nu brengt het de technologie achter deze chips naar smartphones.

De Qualcomm Snapdragon 8 Elite zal in heel wat topsmartphone zitten dit eind 2024 en in 2025. De chip maakt gebruik van tweede generatie ‘Oryon’ CPU-kernen, een evolutie van de kernen die je vandaag in de Snapdragon X laptopchips vindt.

Volgens Qualcomm verbruiken de nieuwe Oryon-kernen tot 44 procent minder energie, terwijl ze 45 procent meer multicore-prestaties leveren vergeleken met voorgaande Snapdragon 8-chips. TSMC is de chipbakker van dienst. Qualcomm maakt gebruik van het 3 nm-procedé.

De belangrijkste verbetering is de toevoeging van zogenaamde ‘prime’-kernen die aan een hogere kloksnelheid kunnen presteren (4,32 GHz vs. 3,53 GHz). Het diagram van de CPU-verdeling zie je hier:

Bron: Qualcomm

Ter vergelijking: de huidige Snapdragon X Elite-chips die je in Copilot+-pc’s terugvindt, hebben drie clusters van vier CPU-kernen die allemaal aan 3,8 GHz opereren. Of de nieuwe ‘prime’-kernen in de volgende generatie Snapdragon X-chips zal plaatsnemen, is koffiedik kijken.

GPU en NPU

Naast sterk verbeterde CPU-prestaties belooft de Qualcomm Snapdragon 8 Elite ook een snellere GPU die tot 40 procent meer prestaties levert dan voorgaande mobiele Snapdragon 8-chips. De NPU krijgt een snelheidsboost van 45 procent.

Die NPU werd tijdens de presentatie gedemonstreerd werkende op verschillende lokale LLM’s die op een smartphone draaien.

Bron: Qualcomm

Qualcomm sloot zijn presentatie af met een flinke claim: de Snapdragon 8 Elite is sneller dan de nieuwste Intel Lunar Lake-chips. En dat voor een smartphonechip. Het spreekt voor zich dat Qualcomm graag met de spierballen rolt, maar we kunnen niet ontkennen dat de huidige Oryon-kernen een schot in de roos zijn en Windows 11 op ARM eindelijk levensvatbaar maakt.

Qualcomm zegt dat heel wat smartphonefabrikanten waaronder Samsung, OnePlus, Oppo en Xiaomi aan boord zijn. Afwachten tot de eerste toestellen beschikbaar zijn om de stevige claims van Qualcomm in de praktijk te testen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.